Historien har sin gång

I dag är det 35 år sedan Olof Palmes bevingade ord om "diktaturens kreatur" fälldes. Det var med avseende på Tjeckoslovakiens förföljelse av Alexander Dubcek och det allmänna förtryck och rättsvidrighet som utvecklats i landet.

Det visar också hur fort tingens ordning ändrar sig. Inom en mansålder har Tjeckoslovakien gått från demokrati, ockupation, kommunistdiktatur och åter till demokrati. Det är viktigt att handskas varsamt med friheten.

Det kan också aktualisera något som ingen vill tala om - katastrofen Palme. Under hans mörka tid (kanske det mest destruktiva i modern tid - drivet av personliga motiv hos Palme) omvandlades Sverige till ett land med en ökande offentlig sektor, minskad frihet för företagandet, massflykt av kapital, socialisering av familjen och europas största svek mot familjen och därmed kvinnans frihet.

Vi lider fortfarande av det svarta 70-talet. Vi har fortfarande hundratals miljarder - tillhörandes svenskar utomlands - som skulle kunna göra mycket bättre nytta i svenskt näringsliv. Vi har fortfarande idrottsmän som tvingas fly landet för att inte bli ihjälbeskattade på de pengar de tjänar under sin aktiva tid. Vi har fortfarande kvinnor som underbetalda arbetar i den offentliga sektorn. Vi har fortfarande familjer som sliter i sitt anletes svett, med barnen på dagis och de gamla i dålig äldreomsorg, utan att få en krona över. Vi har en socialdemokratisk partiledare som knappt talar engelska och tror att hon skall vinna valet på gammal 70-talsretorik i samarbete med kommunister.

Solen har nog sett alla tokerier vi människor hittar på. Måste vi verkligen medvetet försämra för oss?

Kommentera här: