Korruptionshärva i Göteborg

Sverige är fritt från korruption - tror vi. Vad är korruption? Ingen enkel fråga och aldeles uppenbart är det ingen som lyckats definiera frågan mer än juridiskt. Vi, duktiga Sverige, inrättar en myndighet som skall utreda misstänkta fall av korruption - Riksenheten mot korruption, en del av Åklagarmyndigheten och består av fem åklagare och två ekonomer.

Lite kuriöst om Riksenheten.
När jag ringde Åklagarmyndigheten frågade telefonisten vilket distrikt det gällde.
- Herregud! Det är en riksenhet, sade jag. Hon kopplade bort mig.
Jag ringde igen. En trevligare telefonist svarar men hon kopplade bort mig.
Jag ringde igen. Denna gån en något surare men hjälpsam telefonist - som kopplar mig till kansliet, som ger mig ett telefonnummer till en åklagare för att hon "inte kan växla - det är risk att du blir bortkopplad".
- Jo, tack!
Efter några gånger fick jag tag i åklagare Alf Johansson. En trevlig och sansad man som fick mig att inse skilnaden mellan juridik och moral. Korruption enligt lagen är typ att ge lapplisan 100 spänn för att hon river lappen. Moraliskt kan man tycka att mycket mer är korruption. I Göteborgsfallet handlar det sannolikt om mycket mer, brott mot förvaltningslagen, bristande internkontroll etc.

Vi skiter i korruption i lagen mening och tar delar av de moraliska aspekterna. I Göteborg tycks det vara så att en byggmästare har saltat sina fakturor för att på så vis lämna utrymme för arbete som kan utföras på beställande tjänstemans anvisningar - i eget sommarställe t.ex. Det verkar också som om Uppdrag Granskning avslöjat sagda tjänstemän med att vistas i byggmästarens villa på Fransa Rivieran.

Självklart blir ansvariga politiker indignerade och upprörda. Dom säger sig inte ha en aaaaning om detta och om det är sant skall det utredas (redan här har dom fel - dom ska ju utreda huruvida det är sant eller inte, inte börja utreda när man konstaterat att det är sant - det kan man ju inte vetra förrän man utrett). Här handlar det om kompisar så man är väldigt noga med att säga att det inte går att uttala sig om ett brott är begånget förrän någon är dömd.
Det har inkommit anonyma tips som ingen brytt sig om, eftersom dom var anonyma (det går däremot bra att ta sig an en anmälan om svartbygge från en anonym källa). Mycke tyder på att det här kommer att bli en slingerresa utan motstycke där ingen kommer att befinnas ansvarig. Som vanligt alltså.

Är det en slump att det är byggbranchen som nu avslöjats? Kommuner, HSB, Riksbyggen de stora byggföretagen, byggmaterialhandeln och facket har skapat en näst intill maffialikande sektor som bl.a lett till onödigt höga byggkostnader. Ett symtom på detta är att svenska byggvaror kostar hälften i Polen.

Sverige är genomkorrumperat. Vi är inte ett dugg bättre än något annat land, förutom att vi är dummare - mer godtrogna. Sju man i Stockholm löser inte problemet. Det är en moralisk fråga helt enkelt.

Kommentarer:

1 Peter S:

Tack, mycket bra artikel, men var är polisen? Tydligen ska kommunledningen återigen utreda detta, vilket skämt!Sverige är ett av världens mest korrumperade länder - klart kommunerna alltid behöver mer resurser när tjänstemännen stjäl.2 Micke:

Korruptionens omfattning i Sverige uppdagas mer och mer..här är ett skräckexempel på homogen korruption i alla inblandade led och en omfattande rättsröta.http://www.totalskandal.se

Kommentera här: