Skit i Gamleby hamn

Jag kommer just från ett möte i Gamleby hamn hos ett företag som skall bygga båtar i det gamla anrika Holms varv. Det är oerhört stimulerande att träffa dessa entusiaster som kommit hit från Österrike i akt och mening att bygga lyxkatamaraner för en internationell marknad.

Vi tittade på lokaler, en modell av den nya båten och en befintlig båt som låg förtöjd i Gamleby hamn. En omisskännelig doft av avloppsvatten mötte oss när vi gick ut på bryggan.

Det luktar helt enkelt skit i hamnen! Här har man lagt ner miljoner på rening av viken, man har tvingat privata fastighetsägare till omfattande investeringar i nya avloppssystem samtidigt som kommunens avloppsvatten rinner rakt ut i viken. Hur är det möjligt?

Jag vet att många klagat. Jag vet att kommunen svarat att det skall åtgärdas. Men för i helvete det har pågått i 40 år nu! Bäst-före-datum att fixa det torde vara passerat sedan länge.

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

Avloppet kan samlas upp från hamnen i Gamleby och från Gamlebyån, när vi lägger en ledning till Västervik, och rötar till biogas, enligt principbeslut i fullmäktigen.



-Dricksvattnet smakar äckligt-



Oj, det blev förstarubrik 2010-07-20 i Västerviks Tidningen, mitt i goda fruntimmersveckan. Men inget nytt under solen, det är beprövade nyheter sedan tidigare. Nytt i årets upplaga är att vi får rådet att själva kyla och smaksätta med frukter. Ingen dum idé i lokalsamhället. Vattnen i de båda i sjöarna Hjorten och Rummen blir varma varje år,

- Västervik respektive Gamleby.

En framtidslösning är att ta grundvatten från sandåsen i Helgenäs och leda det till både Gamleby och Västervik och till flera, det blir säker bra utmed hela sträckningen för många.

Låt oss se konkret utredning och kalkyl. Vi är alla intresserade av livsmedlet dricksvatten, vi är också intresserade av bra avloppslösningar, en god totalmiljö och med en god ekonomi. Det pris vi som skattebetalare och VA konsument betalar för drift av vattnen har en avgörande betydelse i det Hållbara samhället.



V A och kommunstyrelsen känner själva sina uppgifter, som är väl formulerade i Strategisk plan med budget, och de har resurser för att sätta upp projektplan och handlingsplan som kan utvärderas och räknas på.



Det är lönsamt - i många ändar - med god miljö.



Åke Elgstrand

Kommentera här: