Slutreplik reningsverket i Gamleby

Jag har tidigare skrivit om reningsverket i Gamleby, skickat en fråga till teknisk chef, Per Allerth, och fått svar här.

Jag har konstaterat att:
• Luftningen skänker obehag för kringboende
• Breddningen löper delvis amok i grannens källare (i svaret säger kommunen att man installerat en backventil och att grannen skall sköta den men ingen har talat om hur han skall göra).
• Mätning av avloppet sker inte i recipienten (där avloppet rinner ut i Gamlebyviken), vilket man skall göra enligt reglerna.
• Det luktar skit i Gamleby hamn, vilket indikerar att avloppet inte funkar - to put it mildly.
• Investeringen finns upptagen i investeringsbudget och/eller strategisk plan.

Nu verkar det ha gått perstige i ärendet beroende på att det kanske finns en annan plan som inte redovisas. Vad vet jag? Ord står mot ord, det vrids och vänds på begreppen. Självklart är det jobbigt för en tjänsteman när han/hon får en medborgare på ryggen, vilket faktiskt delvis är vad de får betalt för. De skall vara proffs helt enkelt.

Hur som än är så är det inte skäl att kringgå KF:s beslut och sprida dimridåer kring ärendet.
Det är inte skäl nog att ignorera kringboendes livskvalité.
Det är inte skäl nog att skita ner i naturen.
Man kan inte skylla på en enskild när avloppet från reningsverket fyller hans källare.
Man måste förklara hur det är och varför.

Det här hanteringen är helt enkelt inte värdigt en kommun som kallar sig ekokommun! Skärp er nu och fixa problemet!

Vi gillar många!

Det är slagordet för stunden, i kombination med en symbolisk stoppande hand.

Vi gillar många ... smaka på den. Gillar vi därmed alla? Bara vissa? Bara dom som tänker som vi? Det är lätt att "gilla många" när det inte kostar något.

Just det. Hela kampanjen bygger på att vi inte skall gilla SD. Tolerans? Näh, trodde inte det. Människor är som dom är. Alltid. Tyvärr. Finns det något större än en meningsmotståndare? Demokrati, typ? Alla människors rätt till en åsikt, en religion? Var skall vi avgränsa dessa rättigheter? Hur?

Jag skriver inte detta för att jag gillar SD. Jag säger det igen. Jag har ingen susning om dom. Tror att det är som oftast, en del bra, en del rötägg. Att bekämpa främlingsfientlighet med fördomar och åsiktsfientlighet är i alla fall inte rätt. Så har vi emellertid alltid gjort. Hört talas om religionskrig? Att vår kultur måste försvaras?

Min familj har ett gravt religiöst förflutet. Innan jag hade studerat dom trodde jag i min enfald att det var fina människor som tog alla under sitt beskydd. Ja, det var fina människor - men bara mot dom de gillade. Fan ta en baptist, katolik eller pingstvän. Må fan ta dom. Men uj vad många dom gillade - bara livsåskådningen delades.

Fa ta människan. Vi är fördomsfulla och mobbingsbenägna.

Norrmännen är fantastiska...

...eller så är det vi svenskar som är korkade. Vi har överlåtit till Norrmännen att ta hand om fredspriset och det har ju minst sagt inte varit särdeles lyckat.

Den siste i raden var Barack Obama. Det stod skrivet i stjärnorna vad han skulle göra för freden redan när han fick priset. Uppenbart var det lika svårt för norrmännen att tyda stjärnornas budskap som det är för alla andra. Hittills har han inte uppvisat några som helst fredstendenser av värde.

Riktigt illa var det med dom här pellarna:Dom fick fredspriset 2007 för sina oerhört stora insatser för klimatet. Nu har det visat sig att Al Gore var första klassens bedragare och Pachauri korrupt och relativt oduglig han med.
Al Gore har dragit sig tillbaka av självbevarlesedrift. Han sitter nog bara hemma och bevakar den förmögenhet han fixat till sig själv i klimatets namn. Frun vill visst ha del av den i pågående skilsmässa sägs det.

Vad gäller den Indiske tågingenjören så ligger även han risigt till. Det är inte frågan OM han skall få sparken utan HUR och NÄR. Lite tid kommer det nog att ta eftersom det är många ansiktensom skall räddas innan det är dags för nappatag med Pachauri.

Ett spännande spel som inrymmer politik, prestige, makt, korruption, dumhet och massa annant mänskligt skit är det här med klimatdebatten. Mer om Pachauris ev. sikesnöre kan du läsa på Maggies blogg här.