Äntligen svar från kommunen!

Så har då svar inkommit på mina frågor angående reningsverket i Gamleby. Jag redovisar här endast svaren och kommer med en kommentar och ytterligare frågor i en senare bloggpost.

1. Varför har Kommunfullmäktiges beslut inte verkställts?

Per Allerth, Teknisk chef, Västerviks kommun:
"Att ta upp ett belopp i strategisk plan för en framtida investering är inte samma sak som ett konkret investeringsbeslut. Vi har bl.a. blivit tvungna att avvakta den pågående tillståndsprövningen för att se hur det nya tillståndet kommer att se ut och vilka krav som kommer att ställas gällande utsläpp, lukt och buller m.m.  Att då påbörja en investering innan vi vet krav och villkor hade varit ett spel med VA-kollektivets pengar som inte vi kan ta ansvar för. Se även bifogade förtydligande till Kommunstyrelsen i våras".

2. Är det OK att undermåligt renat vatten rinner ut i Gamlebyviken?
Per Allerth:
"Det är aldrig ok. Reningsverket i Gamleby är ett effektivt verk som uppnår god rening av kväve och fosfor m.m".

3. Är det OK att enskilda får avloppsvatten på sin tomt vid översvämning?
Per Allerth:
"Nej givetvis inte. Som information kan nämnas att den närmast boende grannen har en backventil i sin avloppsanslutning, som gör att avlopp från reningsverket omöjligen kan komma upp i detta hus ens vid skyfall och översvämningar (en förutsättning för fullgod funktion är att backventilen underhålls av fastighetsägaren)"

4. Är det OK att plädera för miljö och klimat, bl.a genom en anställd "kommunekolog", när det inte är rent i den egna farstun?
Per Allerth:
"Detta är et påhopp som tyder på okunskap i frågan. Västerviks kommun har gjort och planerar i framtiden att genomföra omfattande åtgärder för bättre miljö och klimat".

5. Är det OK att ta emot EU-medel för att rena Gamlebyviken och inte åtgärda de egna bristerna?
Per Allerth:
"Även här tyder frågeställningen på okunskap i ärendet. Projekt Gamlebyviken mottog för ca 10 år sedan betydande svenska statliga medel för att förbättra Gamlebyvikens ekologiska status. Pengarna var delar i ett större s.k. LIP-projekt och bla. byggdes det våtmarker och separerades bort ovidkommande regnvatten som tidigare belastat reningsverken och som nu istället går direkt ut i viken vid häftiga regn. På så sätt minskas också risken för bräddning av avlopp vid kraftigt regn. Gamleby reningsverk har inga problem att klara nuvarande krav på rening, lukt och buller etc".

6. Hur många kommuner på den svenska sidan av Östersjön bedömer du har motsvarande problem?

Per Allerth:
"Vi har inga problem med driften i Gamleby reningsverk så jag förstår inte frågan".

Jag återkommer med kommentar och några ytterligare frågor.

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

1.

Inte alls.

Det är fullmäktige som har bestämt sig med mål- och viljeinriktning också med ekonomi.

Olägenheterna "utsläpp, lukt och buller m.m" har fullmäktige målinriktat tagit hänsyn till genom det hållbara beslutat att ta bort skiten och bygga bort eländet med en överföringsledning.



2.

Tveksamt.

Det är obekant vad, och hur mycket, som slutligt rinner ut i Östersjön p g a att det inte finns någon mätutrustning vid resepienten.



3.

Den närmast boende har ingen backventil i sitt hus. I ett annat hus har kommunen installerat en backventil som inte alltid fungerar. Backventilen är kommunens egen utrustning.



4.

Projekt Gamlebyviken har uppfattats som genomarbetat och framtidsinriktat, även av Naturvårdsverket. Beslutet om en överföringsledning är en fortsättning på projekt Gamlebyviken, för bättre vatten i viken och bättre miljö med mera, hållbart helt enkelt.

Avloppsreningsverket är gammalt och nedslitet och har betydande driftproblem.



5.

Avloppsreningsverket har betydande driftproblem.



6.

Avloppsreningsverket i Gamleby har betydande driftproblem. Det har konstaterats av många.

Kommentera här: