Folkrörelser på hal is

Röda korset, Världsnaturfonden, Greenpeace och Naturskyddsföreningen har mycket gemensamt. Dels att de säger sig värna om vår natur och miljö men framför allt att de har centraliserats, avskärmat sig från sin bas/sina gräsrötter och bemannats med människor som skor sig väldeliga för egen del.

En folkrörelse är beroende av en massa människor som gör ett ideellt arbete. Fram till inte allt för länge sedan utförde även toppen ett ideellt arbete (under 90-talet arbetade t.ex. Naturskyddsföreningens ordförande ideellt). Det var en bra, och intressant, reträttpost för människor som redan gjort sin karriär, har kontakterna vid liv och därmed  mycket kvar att ge. Det vi känner till bäst är Röda Korset som fick Bengt Westerberg i toppen och Johan av Donner på sitt lokala kansli. af Donner drog in en herrans massa pengar men hade också en lite skev syn på var dessa pengar skulle hamna. Han skapade som bekant ett eget bonussystem som han nu sitter bakom spjället och ångrar. Westerberg snek åt sig pengarna utan att behöva krypa in. Frågan är fortfarande om inte båda gjort lika mycket ont, och eventuellt gott, för Röda Korset. Faktum kvarstår: De centrala kostnaderna ökar samtidigt som gräsrötterna förväntas jobba på som vanligt.

I denna artikel på Newsmill skriver miljöaktivisten Lars Svensson om Naturskyddsföreningen som han menar har spårat ur totalt. Naturskyddsföreningens bas är lokala föreningar som engagerar sig i lokala frågor. Det är människor som samlats kring sitt natur/miljöintresse. I toppen sitter Mikael Karlsson och Svante Axelsson med en karriär för ögonen. Deras sätt att tillfredsrälla sina egna ambitioner är att konvertera föreningen till en lobbyorganisation helt enkelt. Följden blir toppstyrning, odemokrati och lågt i tak vad gäller den interna diskussionen.

Lite siffror, enligt artikeln.
• Naturskyddsföreningen ökade medlemsantalet med 7% mellan 2004 och 2009, samtidigt växte kansliet med 50%
• Lönekostnaden/kanslianställd har ökat med 30%
• Generalsekreteraren har höjt lönen med 64%
• Vice ordförande höjde lönen med 74% på ett år (2009-2010)
• För två år sedan gick 40% av totala intäkter till lönekostnader på Stockholmskansliet.
• Naturskyddsföreningen har lagt sig i svensk politik genom att avråda folk att lägga sin röst på SD
• Naturskyddsföreningen mjäkar med i vindkraftsfrågan (den egna karriären mår bäst av det).
• Naturskyddsföreningen mjäkar med i klimatfrågan (den egna karriären mår bäst av det).

Av dessa två exempel, och fler genom kommentarer på Newmill, kan man konstatera att de ideella föreningarna ändrat karaktär. Tiden verkar vara ute för folkrörelsesverige, trots att Reinfeldt säger sig vilja göra Moderaterna - förlåt, Nya Moderaterna - till en folkrörelse.

I don´t like it - vare sig det ena eller det andra.

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

Ja! Vargarna är här! Skänk en slant - till en vindsnurra.



Åke Elgstrand

Kommentera här: