Höjd skatt - bättre lönsamhet

I dag blir det kort. Det är ont om tid.

Media Planet (bilagan med rubrik Expedition Antarktis) hade i dag en bilaga om klimatet i SvD. Det rör sig självklart om en del i propagandan till klimatmötet i Durban, Sydafrika. Jag kan inte påstå att den innehåller något nytt eller kontroversiellt. Media Planet finansierar verksamheten med annonser och i det perspektivet kan man lätt förstå att annonsförsäljningen flyter lättare med ett mainstreambudskap än om det redaktionella i bilagan hade innehållit lite hot stuff.

Självklart delar Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen, ut de gamla vanliga pekpinnarna om lägre konsumtion. mindre köttätande, cykla eller åk kollektivt till jobbet. Till inte förpliktigande pladder således. Åtgärder utan nämnvärd effekt på klimatet.

Det jag fastnade för var att han uppmanade oss att kontakta våra politiker på lokal eller riksplan med uppmaningen att koldioxidskatterna måste höjas. Det skulle bli lönsammare att ställa om då. I hans "tipsruta" föreslår han även att vi skall köpa några av Naturskyddsföreningens böcker - hur det skulle rädda jorden från undergång framgår inte, eg heller hur de skulle bidra till minskad konsumtion.

Klart, visst, kan man resonera så.
Man kan också ställa sig frågande till på vilket sätt höjda skatter kan bidra till ökad lönsamhet. Jag gör det. Å andra sidan är inte Svante min favvo - kommer nog hellar aldrig att bli.

Eller så blir det framtidens melodi:
• Höjd kommunalskatt gör det lönsamt att flytta
• Höjd moms gör det lönsamt att sälja svart
• Höjd glasskatt gör det lönsamt att inte energieffektivisera
• Höjd koldioxidskatt gör det lönsamt att byta till biobränsle, som inte är beskattat och sänker skatteintäkterna för staten.
• Höjd dieselskatt gör det lönsamt att köra på bensin, som släpper ut mer.

Hur man vänder sig sitter rumpan där bak. En sak är jag i alla fall klar över och det är att vi inte kan leva på att höja skatter, käka grönsaker och cykla. Vi måste skapa mervärden - i ekonomiska termer.

Kommentera här: