Vargens etablering

Någon eller några i varghysterin sprider myten att vargen är ofarlig för människor. Det är den inte men de kanske, trots allt, har rätt om de med människor menar storstadsmänniskor.

Jag är, som bekant, motstådare till att vargen etableras i landet, eller åtminstone södra delen av landet, eller, om inte det skulle räcka, bebodda trakter av landet eller, i absolut sista hand, bebodda trakter i södra delen av landet.
Alla skyller på EU men det finns inget i EUs regelverk som tvingar oss att acceptera vargar bland människor. Det är en politisk konstruktion, sannolikt föranledd av våra politikers obändliga lust att vara EU till lags eller, den likaledes obändliga, viljan att "gå före".

För er som vill veta mer om vargen kan jag rekommendera Vargfakta.

För att ge er en liten intresseväckare citerar jag vargens olika etableringsfaser. Det är skrivet av Valerius Geist, professor (emeritus) i Environmental Science vid Calgary-universitetet, Kanada. En stor kännare av vargen.

Han skriver så här, vilket inte känns särdeles upplyftande. På den goda sidan är att dom tar oss till sist (citat från vargfakta.se):

"Professor Valerius Geist har delat upp denna process i sju steg som eskalerar under en tid av några veckor eller månader. Beteendet hos våra svenska vargar bör noggrant bevakas och jämföras med dessa. Enligt Geist är stegen som baseras på lokala studier under år 1999, följande:

  1. I reviret börjar det bli ont om bytesdjur. Dels genom vargens jakt men också genom att hjortdjur, räv, harar och fåglar helt enkelt lämnar området. Tecken på detta kan vara att hjort och rådjur plötsligt börjar upphålla sig väldigt nära ladugårdar och lantlig bebyggelse, dag- som nattetid. För den gröne vandraren blir det uppenbart hur tyst det plötsligt har blivit i skogen.
  2. Matsökande vargar börjar närma sig bebyggelsen nattetid. Deras närvaro påannonseras ofta av plötsligt och ihållande nattskällande bland gårdarnas hundar. ”Skälldueller” börjar bli vanligare nattetid. Dagtid börjar det höras ylanden från vargflocken.
  3. Vargarna dyker upp dagtid och börjar på avstånd observera människorna i deras dagliga sysslor. Vargar lär sig främst genom att observera allt omkring sig mycket noggrant. Efter en tid börjar de komma närmare bebyggelsen även dagtid.
  4. Nu börjar mindre tamdjur attackeras, både nattetid och i dagsljus och vargarna blir allt djärvare. De börjar nu jaga hundar. Ibland ända upp på verandan. Folk som promenerar med sin hund får nu för första gången försvara hunden mot en eller flera aggressiva vargar. Dessa är dock fortfarande rädda för människor och många hundar sparas bara genom denna kvarvarande respekt. Men vargarna börja etablera sitt territorium.
  5. I det här stadiet börjar vargarna utforska större tamdjur som hästar och kor. Det leder till många avslitna svansar, bitna lår och ljuver samt ansiktsskador. De första allvarligt skadade korna hittas. Här är det skador på ljuver, ljumskar och könsorgan som gäller. Att boskapen håller sig intill gårdarna hjälper inte längre. Vargar börjar nu också förfölja och omringa ryttare. De börjar titta in på gårdarna och till och med spana in genom fönstren på husen.
  6. Vargarna börjar nu också gå mot människor för att sedan stanna och iaktta dem. Ibland i flera minuter. De börjar nu övergå från etableringsstadiet till att faktiskt betrakta människor som bytesdjur. Det som nu kan verka som ren lekfullhet – närgånget beteende, nafsanden i byxor och jackor – är nu förstadiet till fullskaliga attacker. Än så länge drar de sig tillbaka när människor gör utfall tillbaka eller ryter. Mot jägare eller lokala slaktare kan de hotfullt ställa sig att bevaka de ”bytesdjur” människorna ska börja jobba med. De ylar och skäller, ibland på bara några stegs avstånd.
  7. Nu attackerar vargarna människor. De första attackerna är klumpiga för vargarna vet ännu inte riktigt hur de ska gå tillväga, och många av de attackerade hinner sätta sig i säkerhet eller slå tillbaka. I det här läget bör alltså en frisk och stark man kunna övermanna, eller rent av kväva, en varg. Men om vargflocken blandar sig i finns inget försvar. Inte ens för två beväpnade män. Vargar som jagar i flock är så starka ihop att de till och med kan ta en Grizzlybjörn. Det har maginnehållet i kanadensiska vargar visat.

Det här är fakta som, enligt professor Geist, alla som bor intill ett vargrevir bör veta. I studien skriver han vidare att vargar i många attacker inte motiverats av sin hunger utan av sin jaktinstinkt och sin nyfikenhet att undersöka ett nytt villebråd. Han menar att det förklarar rapporter om bortsläpade barn som återfunnits oskadda samt attacker som, givet den oerhörda bitkraft en varg besitter, endast lett till lätta, nästa hudnära skador på de attackerade personerna".

Altanvargen. Fredrik och Angelika Karlsson lyckades fotografera vargen i Fagersta när den passerade barnens lekplats.

Den s.k Altanvargen fgotograferad i Fagersta (Jakt o Jägare)

Gör vi verkligen rätt som släpper ut varg? Gör vi rätt som inte säger ifrån? Måste vi alltid vara så där svenskt mesiga?

 

Fundera på det.


Kommentarer:

1 kkj:

Ja, ja, ja, vi måste vara så där svenskt mesiga. Det är den viktiga lärdom vi fått så långt, det är vad vi kan så bra.............pust.

2 Wolter:

Ja, och sen när det skiter sig säger de som fått betalt för att ta ansvar att de inte kunde veta vad som skulle hända. Att inget ansvar kan läggas på dom - typ.



Jfr. de sk. lågenergilamporna och kvicksilvret som läcker ut i naturen. "Ingen" visste, fast det var många som påtalade problemet.



När det bryter ut en "mediestorm" vaknar "alla" till liv och tävlingen om snabbast fattade beslut är igång.

3 Gunnar Bech:

I och med att det är vår bästa vän som är lillebror till vargen fast vargen enligt experter är intelligentare och mer svårdresserad, så vet vi ju rätt väl vilket djur vi har att göra med och med vilken intelligens den undersöker omgivningen före, under och efter jakten och att även den mest timida jakthund plötsligt kan fälla ett stort djur när tillfället uppdagas.



Vargen kan man säga är ett sympton på en miljörörelse som tappat all sans och förnuft.

Kommentera här: