Den havererade vargpolitiken

Torsten Mörner och Torbjörn Lövbom, ordförande för Jägareförbundet respektive ordförande för Jägareförbundets rovdjursråd skriver i DN om vargpolitiken.

De menar att landsbygdsbefolkningen är överkörd av allt från EU, Regering, WWF och Naturskyddsföreningen. De menar vidare att miljöorganisationerna utan att blinka tycker att man kan överlåta frågan till EU när de i andra sammanhang betonar vikten av lokal förankring såsom med t.ex tigern. De betonar att jägarna, genom Jägareförbundet, gjort allt för att hitta en konstruktiv väg fram till en god förvaltning av vargstammen. De har på intet sätt pläderat för vargens utrotande utan snarare ett bevarande på en acceptabel nivå för den drabbade landsortsbefolkningen.

Nu när Regeringen vikit sig för EU visar det sig att denna undfallande hållning varit helt meningslös. WWF och Naturskyddsföreningen bygger sin verksamhet på omgivningens goda vilja och då gäller det att visa handlingskraft. Stora, gulliga djur biter bättre i bidragstiggarkampanjerna än en liten äcklig mask eller obskyr skalbagge, hur skyddsvärda de vara må.
Det är inte så att jorden lider brist på varg, snarare tvärt om. Det finns alltså ingen större anledning att lägga så stora resurser som vi gör, så väl personellt som ekonomiskt. Det har helt enkelt blivit politik av frågan och då vet vi alla att det förr eller senare går åt pipsvängen.

Nu dyker det allt som oftast upp varg i våra trakter och det håller inte i längden. Vartefter kreatur, husdjur och vilt får stryka på foten i en allt högre omfattning minskar acceptansen och risken för att folk tar saken i egna händer ökar.

Mörner och Lövbom påpekar att ingen djurart utrotats som omfattats av en klok licensjakt. Det är antagligen det enda sättet att bevara vargen. Fortsätter det så här kommer vargen att försvinna av sig själv, på något underligt vis.

Lagar och regler håller inte alltid, bara för att de är lagar och regler. Det finns en gräns då de inte accepteras. Det gäller för politiken att hålla sig långt undan denna gräns annars är man ute på djupt vatten med risk för ökat s.k politikerförakt och allmänt moraliskt förfall.

Alla människor har rätt att försvara sin egendom. Alla människor har rätt, och plikt, att försvara sina kreatur, husdjur och det vilda i skogen. Det sitter i våra gener helt enkelt.

Kommentarer:

1 rotemästare:

helt sant..problem kan ej lagstiftas bort..istället föder det bara nya metoder att osynligt och spårlöst eliminera varg ur skogarna



de som håller på vargen in absurdum gör vargen en stor björntjänst



drabbade av varg har för länge sedan ledsnat på att höra om dess förträfflighet på alla plan..men jag är helt lugn..med ökande antal så kommer den inom kort tala för sej själv



och vilka blir det då som ombeds reducera den...

2 DagL:

Inte ens ur vargens synpunkt är naturvårdens, EUs och nu också regeringens politik fördelaktigt. Det viktigaste är att sänka vargens inavel och det blir nu svårare!

3 rotemästare:

det där inavelstugget verkar vara en bromsmedicin mot vargjakt bara...precis som att antalet vargar endast varit knappt 200...hört det sedan 2005 nu



räkningen är tappad för länge sen



om politiker kunde veta allt genom siffror hade vi haft en superstat där ekonomisk balans var på topp och alla nöjda

4 Vandrare:

Svenska jägareförbundet är inget annat än ett stort skämt. Stryker med allt möjligt i skogen varje år när dårarna ska ut och roa sig. Sist var det väl en häst!?

Att svenska jägareförbundet skulle värna natur och djur är skitsnack. Deras hobby är att avliva andra djur för nöjes skull. Var är underhållningen i att på 150m genom ett kikarsikte avrätta en varghona med valpar?

Många djurstammar måste till antalet regleras men att de det görs av dessa skjutgalna dårar med glasögonen hemma på spismanteln är inte rätt. Tror inte det är många som 2011 litar på en man vars största nöje är att jaga och döda för nöjes skull.



Vargen är knappast något problem för de som bor i deras revir. De bosatte sig, mig veteligen där frivilligt? Som att flytta in i stan och klaga på bilarna eller cyklarna.

I skogen är alla gäster hos djuren i naturen. Inte tvärt om.

LÄR ER DET

5 Wolter:

Vandrare,

jag vet inte vad vi skall lära oss av dig - du kan inget om jägare i alla fall. Vargjakten är starkt reglerad så det där med 150m, varghona och valpar är rena fantasier.



Vargen har varit utrotad, åtminstone i södra Sverige sedan en lång tid tillbaka. Diskussioner föreligger huruvida den växande vargstam vi har i dag härstammar från utsläppta vargar. Vi lär aldrig få något svar på det.



I övrigt uppmanar jag dig, och alla andra, till en hövlig ton på min blogg. Jag publicerade detta inlägg som ett avskräckande exempel och ett exempel på okunnigheten i vargdebatten.

6 Stora stygga vargen:

Jägarkåren ser vargen som en konkurrent om viltet, enbart. De vill själva skjuta alla älgar och ta hand om köttet. Det är egoistiska skäl som driver den svenska jägarkårens hat mot varg. Sen att komma med förtäckta hot som jägarförbundet gör i sin artikel i DN är att flytta ner nivån till en sandlådedebatt. Får verkligen hoppas de "nyktra" jägarna i Sverige tar dessa herrar i örat och att Regeringen gör likaså, dessa herrar är inga bra representanter för sveriges jägare och bör ha förbrukat sina förtroenden.

7 lotta!!:

Tipsar om en neutral faktasida om varg www.vargfakta.se Vargen är ett vackert djur men jag vill inte ha den på min tomt. Ett av våra vanligaste rovdjur som är utbredd på alla kontinenter.

Låt varje kommun själv fatta beslut om hur många vargar deras marker kan hysa så blir det nog lagom med varg.

8 Wolter:

Stora Stygga vargen,

Det är klart att det är en konkurrenssituation. Så har det alltid varit. Jakträtten är något som följer markägandet och utgör en icke obetydande tillgång i form av mat och upplevelser. Jägare har alltid hållit efter predatorer såsom räv, grävling mård mm. Vargen intar en särställning i så måtto att den är fridlyst.



Vad ger icke markägande och/eller jakträttsinnehavande människor rätt att tala om för andra att de inte får utöva sin rätt?

Skönjer jag månde den Svenska avundsjukan?



Jag vet inte om jägarkåren "hatar" vargen men du måste förstå att den skapar onödiga konflikter, så som vi ser på kommentarerna i denna bloggpost. Du måste också förstå att det finns människor som har ett annat liv än du.

Generaliseringar är alltid korkat och säger mer om den som uttrycker dem än de som är föremålet.

9 Stora stygga vargen:

Det är väl ingen som hindrar att markägare med jakträtt jagar och skjuter lovligt byte. Att jaga och döda fridlysta djur som varg är dock en kriminell handling och odemokratiskt. Att först få em licensjakt och sen dessutom tjuvskjuta varg är orsaken till att licensjakten är indragen. Om jägarna skött sig så hade mycket troligt licensjakten kunnat fortsätta. Jag personligen är dock emot en licensjakt och anser att en sådan ska införas när vargstammen vuxit till sig. 1000 djur bör finnas och ingen inavel förrän licensjakt tillåts. Jag kommer från en jagande släkt och förstår resonemanget men anser att många som driver varghatet på landsbygden gör detta på grund av okunskap och egoism.

10 Wolter:

Det är klart att man inte skall skjuta fridlysta djur.

Jag vet inte hur man vet att det skett, även om jag inser att så varit i mer än inget fall. Finns det en webbsida där folk talar om att dom skjutit en varg? Eller?



Det är lika korkat att skjuta en varg som att fälla onyanserade omdömen om jägarkåren.

Jag ser att du sansat dig något - vilket gläder mig.

Fortsätt så, då kanske debatten kan leda någon vart.

11 pära-einar:

det är mest ickejagande som använder köttet som skällsord tycker jag..helsike vad korkade vi jägare måste vara som ordnar kläder och bössor och annat för tusentals kronor...när vi kan få 20 kilo kött i affären för säg 5000 kr...fundera på varför vi inte går direkt till affären

12 Wolter:

Det är väl för att vi är medelålders, vapenfixerade och älskar att döda! Alla är så, faktiskt.



Bönderna också. Dom skulle lika gärna kunna gå till affären och köpa kött i stället för att jobba och slita med förlust bara för att stadsborna skall få sina förtäckta köttbitar snyggt upplagda på plasttråg och mjölken, utan fett och bakterier, i pappburk. Eller, hur var det nu?



Vargdebatten handlar sällan om vargen. Kanske är det ett symtom på att "majoriteten" inte längre vet hur det går till utanför stadsmuren, eller ute i naturen.



det är den här konflikten jag anser att stadsmakten aktualiserar med sin korkade vargpolitik.



Det är helt enkelt för bedrövligt!

Kommentera här: