Vad är jäv?

Det låter alltid så fint när nya regler/lagar införs. När de prövas är det för att någon misstänks ha brutit mot reglerna. Ju krångligare regelverket är desto lättare är det att komma undan - om man har duktiga advokater vill säga.

Det enklaste vore att bara ha tio guds bud, som verkligen skulle kunna kallas en ramlagstiftning, och anse att var och en borde inse när man gör fel. Det funkar naturligtvis inte utan lagar har stiftats, tillämpats och ändrats genom åren. Ibland av rent juridiska skäl men inte sällan av politiska eller religiösa skäl.
Det finns t.ex. en lag som reglerar en kommuns ekonomiska förehavanden. Men om lagen inte säger vem som skall lagföras, hur eller med vilket straff så blir den tämligen tandlös. Det är situationen i Västerviks kommun där man f.n brottas med ett underskott från förra året om 70-80 milj, plus underskott från de tre föregående åren. Kommunens ledande tjänstemän jäspar liksom kommunalrådet. Inget kommer att hända med anledning av nyss nämnda lag.
Det finns en annan lag som säger att samhället, Landstingen, skall erbjuda likvärdig sjukvård för alla. Här uppe i Norra Kalmar län lägger landstinget av ren ovilja ner vårdecentralen. De har nu fyra veckor på sig att fixa situationen, gör de inte det bryter de mot Hälso och Sjukvårdlagen. Vem bryr sig?

Vindkraften såklart
Vindkraft är som bekant en styggelse för mig. Inte bara för vindkraften om sådan utan lika mycket för det hummel och mummel som följer i dess spår. Det kan vara en fastigheteägare om inte får bygglov för en ersättningsbyggnad på sin mark p.g.a näraliggande vindkraftverk. Det kan vara boende som får sina liv och/eller drömmar tillspillolagda. Det kan vara vindkraftsexploatörer som lurar kommuner vad gäller bullermätningar och/eller visuell påverkan. Det kan vara jäv i olika former.

Kommunalrådet i vår kommun äger mark där Eolus vind planerar vindkraftverk och jag kan se några bananrepublikiga omständigheter i det ärendet. Är det jäv eller inte?

Omgivningarna
Verken är tänkta att ligga vid den nordvästra delen av en stor havsvik i Östersjön, Syrsan, som är av stor betydelse för fritidsboende på den andra sidan viken, turism, örnar och det visuella intrycket av vår vackra skärgård. I stort sett hela vår del av Östersjökusten omfattas av Riksintresset obruten kust, förutom just Syrsan. Anledningen till att Syrsan undanhållits från Riksintresset lär vara massabruket i Västra Ed, saligen insomnat för decennier sedan. Man ville helt enkelt inte att Riksintresset skulle vara ett hinder för brukets utveckling.
I kommunen har man dillat om det här med vindkraft länge nu. I ett tidigt läge ansågs det föreslagna området som olämpligt för vindkraft. Det ändrades på tvivelaktiga grunder varvid de planerade verken fått tllstånd i olika instanser.
Trots att området inte specifikt omfattas av riksintresse så är det en ytterst olämplig placering av skäl jag angivit ovan.

Tjänstemännens förslag till lämpligt/olämpligt

Här är en gammal karta där området utpekats som olämpligt (inom rutan). Obs olika skalor på kartorna.


Här ser man hur lämpligheten förändrats. Lilamarkerat är Riksintresse obruten kust. Se hur Syrsan undantagits

Markägarna och exploatören
Jag har vid ett flertal tillfällen hävdat att Eolus vind visste vad de gjorde när man närmade sig kommunalrådet med förslag om etablering av vindkraft. Då slås två flugor i en smäll s.a.s. Å ena sidan kroknar näsan när vittringen av pengar fladdrar i luktsinnet - man blir lite mer medgörlig då. Å andra sidan får man kommunalrådet på sin sida för han kan ju inte säga ja till sitt eget och hävda det kommunala vetot för andra. Delikat situation således.

Jävsfrågan
Nu har vår lokala vindkraftsmotståndsförening, VIT, uppmärksammat frågan vilket tas upp i dagens VT. Självklart hävdar kommunalrådet att han inte har nåååågot med den förändrade lämpligheten i placeringen eller ärendet i övrigt att göra. Frågan är om han tror på det själv men han kommer säkert undan med det, tyvärr. Egentligen spelar det ingen roll om han är jävig eller inte, i alla fall inte för de människor som kommer att påverkas av verken - om de kommer upp.
"Folkmun" brukar vara en bra värdemätare på saker och ting. Det skall bli kul att se vad den kommer att hitta på kring detta. Vad man kommer att kalla vindkraftsberget t.ex.

Nu är situationen lite speciell med en en totalhavererad kommunekonomi, en politisk hjältegloria som kommit på sned och ett omtvistat vindkraftsärende. Allt med samma rolluppsättning. Vi måste vara kloka så att det inte kritik och handling urartar till "spark på den som ligger" eller mobbing - typ. I övrigt tycker jag att det är för dj...igt!

Jag slutar aldrig att häpna inför det monetäras inverkan på mänskligheten, på gott och ont. Med vindkraften är vi beredda att ödelägga/industrialisera det vackraste och mest unika vi har - vår natur. Till ingen nytta dessutom.

Kommentarer:

1 Per:

Mycket bra. Klockrent!

Tack.

Kommentera här: