Köttskatt igen ... puh

I går gick Jorbruksverket, av alla, ut med ett förslag om köttskatt.
Kött är ett hot mot klimatet, sägs det med ryggraden och alla köper det utan ifrågasättande.
Om någon nu skulle ifrågasätta klimatargumentet finns det ju alltid cancerrisken att ta till, eller avskogningen i Amazonas som en reservslägga att drämma till den siste tvivlaren med.

För Sveriges del behöver vi all köttproduktion vi kan få fram. Vi behöver en levande lansdbygd med välmående bönder. De flesta av oss vill ha öppna, betade, landskap - om inte annat när vi är ute och åker i spenaten på sommaren. Alternativet är täta, välvuxna, granskogar. Sist men inte minst så behöver vi få upp självförsörjningsgraden på bekostnad av importerat kött.

Köttproduktionen i Sverige bedrivs under hårdare villkor än andra EU länder. Dels har vi ett tuffare klimat med sämre brukningsförhållanden i större delen av landet. Dels har vi tuffare djurskyddsregler än andra länder. Sammantaget gör det vårt kött dyrare. Det blir svårare att konkurrera med importerat kött helt enkelt, särskilt som vi inte kan visa att vårt, djurhälsoproducerade, kött inte är bättre.

De här ständigt återkommande attackerna på köttkonsumtionen börjar bli lite tröttsamma. De faller alltid på hälleberget, så även denna gång när flertalet tyngre instanser gick ut och motsatte sig förslaget. Tyngst var väl finansministern som ansåg att skattevapnet måste hanteras varsamt. Varför lånar sig Jordbruksverket till den här typen av förslag? När var det inom deras kompetensområde? Dom lever ju på bönder och då skall man väl inte såga av sin egen fot/gren man sitter på.

Frågan är om det är så farligt att äta kött. Vad är alternativet? Hitflugna grönsaker från Canarieöarna - hur klimatsmart kan det vara?
Är det vegeterianer som ligger bakom? Jag har svårligen tänka mig att dom käkar källarlagrad lök, potatis eller rovor. Likväl anser dom sig byxade att kritisera köttätare.
Är det ett uttryck för nymoralism? Du skall inte slösa och leva i sus och dus bara för att du kan! Tänk på barnen i Afrika!
Är det bara ett uttryck för innovativ skatteuppbörd?
Själv tycker jag, om inte annat, att det är ett uttryck för översitteri. Dom skall ge f-n i vad jag äter!
 
PS. Jag har skrivit det så många gånger förut så jag behöver inte gå in djupare men en kossa KAN INTE spä på atmosfären med "växthusgaser". Så är det bara, allt snack om detta är bara strunt! DS.

Kommentera här: