Lite fredagsroligt

Lite kul att tänka på i helgen kanske? Följande sketch, med förord, är författad av " Slabadang", en frekvent förekommande debatör på olika bloggar.  Läs den här artikeln om örndöden runt vindkraftverk.

Trevlig helg!


Slabadang skriver
Ni kommer ihåg han i Lorry (P Dalle) från Sundbyberg? Sketcherna avslutatdes alltid med att han till slut insåg att hans idè var ohållbar med orden ”Tänkte inte på det…..Hej då!!”

Nu är det bara ett ”Hej Då” som saknas för miljörörelsen då de redan bevisat att deras lösningar är minst sagt ogenomtänkta.

Efter säldöden, skogsdöden, radonhype, DDT, galna kosjukan ,odla biobränslen istället för mat , speglar i rymden, samla koldioxid i säckar som man ska gräva ned, handla med luftcertifikat och nu sätta upp vindsnurror som ger exklusiv fågelpatè av havsörn är liksom senaste punkt på CVt. :)

Nu spelas denna miljöpolitiska sketch med miljöns glada grabbar från  Sundbyberg upp om och om igen! Men den är inte kul längre. För på patentverket där sketchen utspelades fanns Claes Månsson som representant för förnuftet och ställde sakliga motfrågor. I de sketcher som nu spelas upp är det istället Carlgren som okritiskt antecknar noga och tar med sig ide'erna till riksdagen och FN.

Carlgren har ju blivit övertygad om att han sitter med termostaten för planeten. I nästa sketch så kommer miljönissarna in och hävdar att det finns för lite berg på planeten? Eller att himlen borde vara lite blåare eller kanske lite grönare? Höjer nån på ögonbrynen längre? Är Claes Månssons kader utrotad?

Månsson: ”Jaha Wijkman. Fördela naturresurserna? Åhhhhh hur har du tänkt att det ska gå till då??
Wijkman: ”Det måste bli rättvisare” 
Månsson: Jaha? Hur ser en rättvis fördelning ut då?
Wijkman: Vi måste göra av med mindre Naturesurser?
Månsson: Jasså jaha! Hur mycket naturresurser finns det då?
Wijkman: Alldedles för lite.Vi måste tänka på välfärd istället för tillväxt.
Månsson: Jaha jasså du. Men säg mig…… hur skiljer man på tillväxt och välfärd. Hör inte de ihop?
Wijkman: Njae vi måste tänka på naturtillgångarna i balansräkningen föfr välfärden.
Månsson: Är det inte som så att vi skapar nya resurser genom att vi ändrar beteenden och tekniker?
Wijkman: Jodå men det räcker inte!
Månsson: Har jag fattat det rätt att du vet inte hur mycket naturresurser det finns mer än att du bedömer att det finns för lite och du är samtidigt säker på att vi inte uppfinner nya sätt att utveckla tekniker som höjer både välfärden och tar fram dolda tillgångar i bokföringen över naturtilgångarna?
Wijkman: Oljan !!! Oljan är ett jättebra exempel på nåt som håller på att ta slut. Den måste fördelas rättvisare?
Månsson: Nu hann vi inter klart med de tidigare punkterna men vi kan ju då ta oljan som ett exempel. Hur ska den då fördelas?
Wijkman: Vi måste göra av med mindre olja och vi förbrukar alldeles förmycket i de rika länderna.
Månsson: Hur mycket är lagom då?
Wijkman: Mycket mindre är lagom. Vi mpste anpassa oss efter vad som är långsiktigt hållbart?
Månsson: Jahaja! Och vad är långsiktig hållbart då?
Wijkman: Det får man räkna ut!
Månssson: Jaha och vem ska räkna ut det då?
Wijkman: WWF FN Rockström och jag. Vi behöver en världsregering för att kunna bestämma över hållbarheten.
Månsson: Säg mig! Vad har du tänkt INTE behöver fördelas eller regleras???
Wijkman: Inte???? Ja förutom allt sötvatten, haven, klimatet, alla mineraler och fosfater, skogar ,plantage, städer,jordbruk, vägar, sjöfart, trafik transporter, uppvärmning, elförbrukning och produktion, resor mat inkomster, företag, skolor, och vetenskap så kan jag just nu så här på stående fot tala om vad som INTE ska regleras av en världsregering.

Månsson: Jassså! De var värst! Men säg mig om du nu skall fördela naturresurser utan att...
1 Kunna säga hur mycket natruresurser det finns.
2 Inte känna till framtida energikällor ellet tekniker
3 Inte veta hur mycket eller till vem det ska fördelas eller på vilka villkor
4 Inte säga vad som skall fördelas
5 Respektera frihandel och nationella beslut och prioriteringar
6 Inte kunna skilja på välfärd och tillväxt.
7 Inte heller svara på vad tex de länder som om vi tar oljan som exempel sitter på mycket stor resurser om deras egen oljeförbrukning skall minskas.

Är det då inte att liksom börja i fel ände med att fördela något utan att man har en saning om vad man först gör. Genom att tillsätta en världsregering som inte har en susning om hur de ska kunna lösa något problem över huvudtaget. Är inte risken mycket större att man istället sabbar något som inte ör trasigt?? Är det inte bättre att vi fortsätter med vår vanliga miljöpolitik?

Wijkman: Ehhhh??
Månsson: Här på patentverket så är det liksom en grundförutasättning för patent att patenten funkar liksom! Vad tror du själv? Är det inte bättre att du går hem och funderar en stund och lägger iden om en global centralstyrning på hyllan ett tag. Tror du verkligen det är en bra idè att försöka kontrollera och reglera allt? Vi har ju alltid löst problemen vartefter de uppstått genom att hitta nya lösningar varför tror du att vi har slut på den förmågan?
Wijkman: Öhhhhhhhhhh??  Jag tänkte inte på det!  Hej Då!
Månsson:Hej då!
Wijkman: ( vänder i dörren). Jamen speglar i rymden då??
Månssson: Du behöver nog slipa på den idèn också!
Wijkman: Pust Va jobbiga ni är här på Patentverket. Måste det verkligen funka också?? Räcker det inte med en ball ide bara??

 • Kommentarer:

  1 obs:

  Kan vi inte sätta Wijkman i VU ?

  2 Kristian J:

  Ja, ja, ja, jag ser och hör den sketchen helt klart inombords. Och jag vet inte om det är skämt eller verklighet därför att det flyter ihop!!

  Jag frågar alltid: "kan du berätta när samhället övergår från ohållbart till hållbart? Själva brytpunkten liksom.....ungefär....i runda slängar?"  Jag får aldrig något svar.

  3 Wolter:

  Kristian,

  Det är rätt kul att ställa såna frågor. Det är också kul att tänka vad som skulle hända om politiken lyckas fullt ut. Om de lyckas med att ingen kör på fossila bränslen t.ex. Eller bara vindkraft? Då skulle det verkligen gå åt helvete!  Skatteförlusterna skulle bli av en omfattning att det skulle få stora politiska konsekvenser. Vi skulle inte ha en stabil elförsörjning om vi bara hade vind eller sol.  Varför driva en politisk riktning som skapar kaos om den lyckas? Är det vad man i dagligt tal kallar visioner?

  Kommentera här: