Lurade igen!

Det numera rikskända bygget på den unika tomten i den lilla staden på skäret skakar än en gång av skandal.

Som bekant är det Alm Equity som byggt huset bestående av 38 bostadsrättslägenheter till ett pris som aldrig skådats i vår del av världen. Sanningen sägandes har ej heller bostadsrättsföreningen höstat in särdeles mycket pengar från lägenheter sålda till det priset.
Redan från början var ett tiotal lägenheter avsatta för boutiquehotell. Dessutom gick försäljningen dåligt förra året varvid frontfiguren Björn Ulvaeus fick lätta plånkan och köpa ett tiotal lägenheter. Utöver det kanske 5-6 lägenheter är sålda "på riktigt".
Det finns några kvar - om Du är sugen!

Ju mer som kommer fram runt projektet så känns det som att storstadsbyggaren skörtat upp bonnläpparna ordentligt. Eller tänk dig ett gäng stadsduvor på semester bland de fredliga, kuttrande, artfränderna på Rådhuset i den lilla stadens lugn. Eller några feta, långhåriga, våldsbejakande och västkostymerade motorcyklister på gångstråket. Då blir det cirkus- då skall vi ha allt och det är vi som bestämmer!

Så har det varit även i den lilla kommunen. Bolaget köpte marken för skit och ingenting. De fick kommunen att investera över 30 miljoner i markarbeten bryggor och gångstigar runt bygget. De lurade politikerna att tro att det fanns ett behov av flygplats för "affärsjetplan" som resulterade i ytterligare 12 miljoner i ett meningslöst flygplatsbygge. Allt detta är väl beskrivet i två  program från Uppdrag Granskning. Det första här och det andra här.

Inte nog med det. Man byggde huset 15% större än vad bygglovet medgav!
"Oansvarigt" säger en av bonnläppspolitikerna (MP), som om det var ett misstag att det blev för stort.
- Oj, blev det så stort, kanske arkitekten sade.
Eller så kanske han skyllde ifrån sig på gubbarna, som hade taskiga måttstockar.

Nej, det är inget misstag! Det är i allra högsta grad medvetet av storstadsbyggaren, som varit med förr. Alm är ett börsnoterat företag som byggt bostadsrätter i storstaden under hård konkurrens. De visste naturligtvis att det här projektet inte skulle ge kassaskåpssäkra intäkter - om man säger så. I det perspektivet är det inte så svårt att förstå varför de gamblat med en större yta som ger mer intäkter till en relativt låg marginalkostnad.
 
Nästan ingen bonnläppspolitiker vill uttala sig om det här utan de väljer att prata om "skärmtaket", som innebar 40% utökad byggyta, som något positivt för besökarna.

Hur mycket ger det då?
Jag avrundar lite här och var till byggarens fördel (man skall inte bråka med jätten Glufs-Glufs i oödan)
 
1. Byggnaden har en markyta om 1.000 m2 - inte helt säker här men tomten var på 1.000, därefter har man fyllt på ute i havet. Ändrar gärna om någon kommer med en riktig siffra. Principen står dock fast.
2. + 15% ger 150m2 - i varje plan.
3. Om vi förenklar det har vi 5 plan vilket ger 750m2
4. 750 x 80.000/m2 innebär ökade intäkter om 60 miljoner - eller 40 miljoner om vi avrundar till 500m2!
Vilket i värsta fall kostar 200.000 i byggsanktionsavgift, jämte material och byggkostnader.

Bra va? För dom!

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

Har du kollat, det är kanske ett delegationsbeslut också i Miljö- och byggnadsnämnd ännu billigare

2 Anonym:

Det där med husytan på Slottsholmen är uppseendeväckande. Varifrån har du den uppgiften?

Ett annat schabrak är byggnaden på Tjusts vackraste plats, vid fd Tjust motell. Hur gick det till?
http://www.tjust.com/2018/pics/TjMo5.jpg

Beslutet att bygga värmeverket vid Stegeholm i stället för vid infarten blir dyrt för oss. Med en transport i timman med flis och sopor genom stadens gator mellan E22 och Stegeholm, dygnet runt i 30 år blir det 300 tusen transporter. Det beslutet togs inte av Kommunfullmäktige utan i en liten nämnd med en rösts övervikt. Rätt spade men på fel plats hölls av Conny Tyrberg och Bo Jonsson och kostar oss 100 miljoner kronor extra i transportkostnader.

Svar: Läs länkad artikel i Västerviksposten. VT har inte skrivit om det men väl utökningen som en följd av "skärmtaket". Sistnämnda kan väl vara ok om folk skall sitta ute - sommaren kan vara kort som bekant. Jag skall grotta lite mer i protokoll etc., så jag får ytorna rätt.

Det där med kraftvärme är väl ok om man har nytta av värmen under sommaren. Eller?
Wolter Stackelberg

3 Lars Cornell:

Jag har inget emot kraftvärme. Det är platsen som valdes i stället för plats nära E22 som blev det dyra felet.

Kommentera här: