Nytt klimatmöte

Den här bloggen startades i anslutning till det stora klimatmötet i Köpenhamn för nio år sedan.
 
Vi, IGT som inte fanns då, hade på alldeles egen hand kommit fram till att det inte var så mycket substans i det här med Global Warming- som det kallades då.
• Därmed inte sagt att jorden inte står inför stora utmaningar vad gäller population, fattigdom, elaka
  regimer och taskig eller ingen energiproduktion.
• Därmed inte sagt att inte vi människor påverkar, eller rent av förstör, våra livsbetingelser.
• Därmed inte sagt att allt är på topp, för det är det inte men det är politik. Politikens väsen är att ha olika sätt att beskriva verkligheten på och olika sätt att lösa de problem som denna verklighetsbeskrivning visar.
Vi hade tio år på oss då om det inte skulle slutits något avtal, vilket inte skedde. Nu står vi där - utan att något katastrofalt har inträffat med klimatet.
 
Ett otal klimatmöten senare kröns räckan av det stora mötet i Polens koldistrikt. Närmare bestämt i Katowice. Som vanligt är det 20-30 tusen tillresta delegater med anhang där de flesta antagligen flugits in. Till det kommer nästan lika många journalister och NGO:er. Även de till största delen  transporterade meddelst flyg.
Det gemensamma med dessa sammakomster är brådskan som saker och ting måste ske. Inte så att själva mötet hetsas. Det tar nog sina planerade dagar i anspråk innehållande seminarier, möten, överläggningar, pressträffar och diverse goda måltider. Allt i syfte att något skall komma ur det hela. En överenskommelse, en handlingsplan eller något annat viktigt för vår framtida överlevnad på jorden.
En sak får vi dock veta - nu har vi tolv år på oss! Passa er, nu måste något ske! Ni måste ändra livsstil, ni skall dela bil med grannen eller börja proppa i er veganska livsmedel! Sanningen är den att även om alla lade sig ner och dog så skulle inte så mycket hända. Klimatsystemet är trögt.
Så vad skall vi gära?
Nya möten! Nya möten! The show must go on!!
 
Global Warming ändrades till Klimatförändringen, i bestämd form. Skälet till namnändringen var antagligen det faktum att jorden inte värmts upp nämnvärt under de senaste 20 åren (vilket är kollosalt lite i klimatsammanhang - så lite att en "piss i Missishippi" snarast vore att likna vid en översvämning).
"Klimatförändringarna" är väl funnet så tillvida att det alltid bär sin riktighet i det att jorden och dess klimat är ett komplicerat, kaotiskt, system som står under ständig förändring.
Jorden i sig är inte som en biljardkula direkt. Den består av land och hav där landbitarna far runt som en smörbit i en stekpanna - om än lite långsammare. Mellan dessa landbitar spruttlar hon upp sitt glödande inre när hon inte får för sig att ruska om det levande som befinner sig på ytan sedan urminnes tider.
Som om det inte vore nog med det så är motorn, solen, och allt det som far runt i rymden inte heller helt pålitliga. Solen varierar i intensitet. Hon skickar dessutom ut magnetiska stormar som påverkar våra datorer så att varken du eller jag kan surfa på nätet, hemska tanke ,eller i värsta fall ta del av de tekniska landvinningar våra duktiga tekniker försett oss med.
På vägen till solen och även därutanför far det runt diverse himlakroppar av varierande storlek. Vill det sig riktigt illa krockar vi med en dylik som kan stå oss som varelser på jorden väldigt dyrt.
 
Ja, du börjar nog fatta vart vi vill komma - jorden i sig själv, det omgivande systemet och det närmsta av rymden är lite för stort för att förstå.
Sedan nästan 50 år tillbaka har några förståsigpåare försökt få oss till underkastade, skattebetalande och tysta gråa möss som gör vad "experterna" säger till oss att göra. Precis som prästerna på medeltiden - och även senare här hemma med husförhör i stugorna.
Det kan vara att sluta äta kött, cykla (gärna med subventionerad elcykel) eller bara falla in i kören för var tids rådande politiska strömningar.
 
Temat har hela tiden varit att det är koldioxid som är boven i dramat. Koldioxid förekommer i atmosfären med 0,04% - inte så mycket kan tyckas. Nu är det så att det förekommer massa annat joks i atmosfären så som t.ex metan, lustgas men framför allt vattenånga. För att göra det enklare för oss räknar man om metan och lustgas till s.k koldioxidekvivalenter. Vattenångan struntar man i.
 
Jag har ärligt talat inte följt klimatmötet så noga. Jag har tröttnat. Jag råkade dock fastna framör ett reportage från Katiwice som sades skola vara klimatrelaterat .
Det var det inte. Det var ett långt reportage om hur skitigt och äckligt det är i Katowice eftersom de till största delen får sin energi från kol. Jaha, men har det något med klimatet att göra? Är inte det snarare en följd av det gamla kommunistiska system som Polen led under sedan andra världskriget slutade till 1989, då Sovjetunionen kollapsade?
 
Nu verkar det inte rktigt som om människorna här nere på jorden köpt konceptet med dyrare bränsle, grönare mat och färre resor. De har helt enkelt närmare problem än så. Delar av jordens befolkning lever som bekant i fattigdom och då orkar man inte tänka tankar som ens inte de som lever i rikedom begriper.
Nu på eftermiddagen såg jag en snutt av en diskussion mellan SVTs Jan Helin, Schibstedts Karin Pettersson och DNs Björn Wiman. De här tre var inte nöjda med sakernas ordning i det att folk inte följer dogmerna. Jag vet inte om de ens gör det själva. De flyger säkert en del, de har nog mer än en bil och de åker nog skidor utför på vintern med barnen.
Näh, nu är det dags för journalistiken att ta tag i frågan!
Det var otäckt att höra dom. Så otäckt att jag rusade till datorn för denna bloggpost. Ni som tycker att dagens medielandskap är vinklat kommer att titta på denna dag som ett under av objektivitet.
Frågan är om de kommer att lyckas. Personligen tror jag att något annat kommer i vägen, så som t.ex det ökande våldet på våra gator och torg, energibrist som en följd av åtgärder mot klimatförändringarna, ett kraftigt vulkanutbrott så att jordens över-/medelklass inte kan flyga eller en internationell kris med militära inslag. Det blir sällan som man tror och utan vetenskaplig grund kan nog en daggmask lättare få pilen i Bulls Eye.
Pick a scen.
 
 
Disclaimer
Det här är en text som innehåller åsikter som inte gör anspråk på att vara någon "sanning" - om Du nu trodde det.
Innehållet bakom länkrna tjänar bara som illustration för att skapa nyfikenhet att gå vidare. Det kan mycket väl vara så att IGTs åsikter inte överensstämmer med texten i länkarna. Ja, då är det så och det är inget vi tar ansvar för.

Kommentera här: