Korruption finns inte här...

Min bloggkollega "Dackefejden" skriver om korruption.

Det är ett ganska intressant ämne ehuru vi i Sverige bestämt att det inte finns här. Vi är ju så bra, liksom.

Riksenheten mot korruption skall hålla reda på oss men dom hittar inga fall. Men herregud - det förekommer ju överallt!
• Kommunala tjänstemän som jobbar i föreningar utnyttjar kommunens utrustning, för t.ex kopiering, inköp av datorer, maskiner mm.
• Thomas Bodström blev helt plötsligt regeringsledamot, bara för att han var son till en gammal sosse.
• När styrelsen bråkar med VD i ett statligt företag, griper regeringen in och avsätter styrelsen - bara för att VD var statsministerns fru.
• LO-SAP samarbetet är ett enda stort korruptionsträsk!

Det pågår dealing och wealing varje dag. Det gör det när människor är närvarande. Det viktiga är att skapa system som försvårar denna typ av aktiviteter.
IBM löser det genom att medarbetarna får byta tjänst efter tre år - man korrumperas med kunden efter ett tag. Det är enkelt för såväl kund som säljare men det maximerar inte försäljningen för företaget.

Lokalpolitiker korrumperas med systemet. Den dag man som lokalpolitiker inte är förbannad efter ett kommunstyrelsemöte skall man lägga av - jag gjorde det. Varje gång man kompromissar och dealar med politiska motståndare eller det egna samvetet binder man ris runt egen rygg. Det kommer alltid en "paybacktime".
Enkelt är det. Och improduktivt. Å andra sidan kanske det måste till för att systemet skall fungera - var går då gränsen?

Wikipedia beskriver korruption så här:
Med korruption som juridisk term avses missbruk av förtroendeställning till egen vinning, främst genom tagande av mutor eller givande av mutor som också kallas bestickning. Den svenska brottsbalken innehåller två straffbestämmelser om följande korruptionsbrott:

Nationalencyklopedin skriver:
korruption, missbruk av förtroendeställning till egen vinning, t.ex. bestickning, som är givarens brott, och mutbrott, mottagarens brott.

Det kanske är i definitionerna problemet ligger. Muta. Bestickning vare. Tjänster och gentjänster då?

Kommentera här: