Döden i grytan

I dag recenserar SvD Mats-Eric Nilssons och Henrik Ennarts nya bok Döden i grytan. Av recentionen att döma kan det bli en av mina favvoböcker. Dom tar upp allt från Frälsningssoldaten som inte får baka bullar hemma som säljs på diverse evenemang till det storindustriella livsmedelskomplexet.

Jag har som bekant varit kritisk mot mycket av det här. Byråkratin som säger att man inte får baka bullar och/eller innebär att man inte kan laga mat i skolkök och på ålderdomshem är en styggelse. Magsjukeskräck har gjort att maten lagas långt åt helvete bort med metoder som gör näringsvärdet tveksamt och smaken undermålig.

Systemutvecklingen med storskalighet och import av livsmedel är ytterligare en faktor som finns anledning att ifrågasätta. Längst ner på stegen står bonden som kämpar med byråkrater och betalningsovilliga uppköpare utöver de svårigheter mjölk-, fläsk-, nöt-, eller spannmålsproduktion normalt medför. Nu har Mats-Eric och Henrik alldeles uppenbart ifrågasatt det hela och det är bra. Här kan du läsa några smakprov.

Kommentera här: