En sista valkommentar bara

Det är inte IGTs uppgift att agera politisk kommentator. Trots detta är det gårdagens och de närmast dagarnas stora händelse så det är svårt att låta bli att bara delge er några reflektioner.

Anmärkningsvärt är att nästan alla är nöjda när de pressas. Sossarna har gjort sitt sämsta val någonsin så de är lite låga men gläds ändå åt att Alliansen inte fick egen majoritet. Miljöpartiet är nöjda för att de gick framåt.
Ohly försökte sig på en Westerbergare, som reste sig ur TV-soffan och gick när Ian och Bert (som röstats in i Riksdagen med Ny Demokrati) kom in, i går kväll när han inte ville sitta i samma sminkbås (eller bredvid antar jag) som Åkesson (som röstats in i Riksdagen med fler röster än V). Han vände och avgav sura kommentarer. Man må tycka vad man vill om SD men den där reaktionen har stått Westerberg dyrt - vilket är rätt åt honom - och kommer att stå Ohly dyrt - vilket är rätt åt honom. MP är nöjda enär de gick framåt. M är helnöjda liksom resten av Allianspartierna.

Faktum kvarstår. Vi har fått en svår parlamentarisk situation med SverigeDemokraterna som vågmästare. M har börjat flirta med MP som avvisar bestämt och icke artigt. Personligen tror jag att det ordnar sig.

Sverige Demokraterna, det främlingsfientliga partiet, som man säger på TV så fort partiet nämns, vet jag inte tillräckligt mycket om för att utala mig - jag avvaktar och ser. Det verkar onekligen hårresande men kommer det från någon som VET eller bara faller in i den allmänna kören? Som det är nu är de inröstade enligt de demokratiska regler vi har.
Jag vet däremot att Ny Demokrati på samma sätt benämndes det populistiska partiet trots att merparten av deras förslag nu är genomförda. Men är inte alla partier populistiska? Då kanske alla, eller många, skulle kunna påtvingas epitet främlingsfientligt, för inte är det bra när människor får sitta åravis utan besked, blir avvisade efter flera års vistelse i landet eller blir hänvisade till passivitet utan möjlighet att arbeta. Det är en soppa tillagad av de "etablerade partierna". Alldeles på egen hand.

Jag vet efter relativt goda insikter i Södertälje, där SD fått 7% av rösterna, att väljarna inte bara är feta, vita, medelålders män med bil, villa, frustrerad fru, bärs och fotboll på TV. Det är många invandrare som röstar på SD. Det är alla de människor som bestämt sig för Sverige. Som lämnat allt bakom sig för att leva sitt liv som svenskar i Sverige. Dom ogillar daltandet. Dom ogillar kriminaliteten som tar sig i uttryck av beskyddarverksamhet och mordbrända saluhallar i Södertälje. Dom ogillar helt enkelt invandrare som inte beter sig som svenskar - mycket mer än vad vi svenskar gör.

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

DEMOKRATI och VAL"Men nån jävla ordning får det väl ändå vara" sa en partiledare för länge sedan, och det står sig ännu på många håll, men inte överallt.En annan före detta partiledare och stadsminister säger i veckans val-T V att vi får väl hälsa på de nya i Riksdagen och höra vad de har på sitt program, när valet väl är färdigräknat.Och visst har de båda rätt.

Kommentera här: