Såja - nu vaknar dom

I går beslutade den lilla kommunens politiska revision att granska VA-verksamheten. Detta efter att vi, en annan privatperson och lokaltidningen skrivit om missförhållandena.
 
VA och renhållning skall tillhandahållas enligt självkostnadsprincipen vilket är väldigt viktigt. Har man gjort avsteg från detta genom att t.ex, som den lilla kommunen gjort, debitera onödigt höga räntekostnader, blir man återbetalningsskyldig. VA.nämnden har ett flertal fall där detta blivit resultatet.
 
Nu skall det bli intressant att se hur mycket revisionen grottar och vilka åtgärder de rekommenderar. Personligen tycker jag att resultatet bör bli att man lägger dessa bägge verksamheter i en nämnd. På så vis kanske man kan hålla det borta från korkade politiker och klåfingriga tjänstemän som vill leka finansexperter. Ordförande och ett antal tjänstemän som varit hjärnorna bakom detta och som behandlat kritik på sämsta tänkbara sätt borde få söka sig nya utkomster.
 
En av invändningarna mot vår skrivelse från kommunalrådet och bolagets ordförande var att revisionen inte haft några invändningar. Tro tusan det - de har ju inte granskat!

Kommentarer:

1 Kenneth Lind:

Det är dessutom så att självkostnadspriset är bestämt till att inga onödiga kostnader kan accepteras. Endast nödvändiga kostnader kan godkännas.
Då blir en ränta på 3,51 % icke nödvändig eftersom en villaägare behöver betala 1,5 - 1;7 %. Dessutom vet vi att den externa långivaren (Kommuninvest) tar mellan 0,4 och 0,7 % när de lånar ut till kommunerna. Ett fint räntenetto som spöar både SEB och Swedbank med hästlängder.

2 Åke Elgstrand:

Kommunen undandrar sig grundläggande demokratiska spelregler genom att bolagisera verksamhet.

Kommentera här: