Så blev det äntligen debatt om räntesäkringen

När jag var i Kommunfullmäktige härom veckan och frågade om Kommunen hade någon plan för att minska kostnaderna för ränteswaparna fick jag aldrig svar på den frågan.

Jag fick emellertid svar på massa annat såsom att räntenivån plus swappremier i stort sett motsvarar räntekostnaden för ett villalån, att KF skulle behöva fatta ett nytt beslut om man skulle korta upp räntebindningstiden (trots att Finansinstruktionerna säger att de skall hålla sig mellan ett och fem år där de nu ligger på drygt fyra år) och att det minsann är KF som beslutat nuvarande läge på ett möte i slutet av februari -14 (då detta inte var uppe på agendan över huvud taget).

Kommunalrådet säger rent ut att han inte begriper det hela utan att han med varm hand överlåtit det till den multitalang som innehar arbetsuppgifterna Kommunchef, Ekonomichef och VD i bolagskoncernen. Dessa tre befattningar är dessutom beslutande i Finansgruppen.
 
Det skulle vara kul att sitta som en fluga på väggen och lyssna när dom har möte.

- Hörru ekonomichefen, vad säger du, skall vi ingå ett swapavtal på 10 år, frågar Kommunchefen?
- Jaha, vad får vi för premie på hundra millar, undrar VDn?
- 2,3% för den fasta delen och STIBOR 3 månader utan golv för den rörliga delen under 10 år, meddelar ekonomichefen stolt. Det har Nordea sagt när dom var här och bjöd oss på lunch i veckan.
- Ja men vad bra, då gör vi så, säger Kommunchefen.

Så kan det gå till i en liten kommun där makten koncentrerats till en och samma person utan att någon uppmärksammat det.

Så kan det gå i en liten kommun som vill vara med i den stora världen och göra stora affärer då det gamla vanliga kommunala med politiskt tjafs, lära ungarna att bete sig och sköta om de gamla inte är så kul.

Det kändes inte som om någon i KF-församlingen den där kvällen brydde sig om frågeställningen. Dom ville nog gå hem så fort som möjligt, så oberörda som möjligt och då kan det vara jobbigt att reflektera över 85 miljoner som hällts, i den numera Panamaaktuella bankens gap. Samma gäller för den "samlade pressen", som man säger i den lilla kommunen, trots att den bara består av en reporter från vardera landsortstidning.

Men nu har dom vaknat. Antagligen efter det att en granne i byn intill mig - tillika gammal politiker från ett annat läger än jag själv och en ihärdig och duktig debattör - skrivit en debattartikel i frågan. Även Vision Västervik, som är en politiskt obunden, löst sammansatt gruppering som bildats i spåren av likriktningen efter det att S och M slog ihop sina påsar under föregående mandatperiod, har reagerat. (Lite Tysk meningsbyggnad där - sorry)

Reportern har gjort så gott han kunnat. Multitalangen har reagerat som brukligt i vår del av världen genom att avvisa kritiken. Jag vet inte vilken kurs han missat men att avvisa all form av kritik eller, hemska tanke, ifrågasättande är en ständigt återkommande reaktion från enmansensamblen. Rätt lustigt faktiskt - undrar om han vet att han är allas vår tjänsteman?
Personligen tror jag inte att det sista ordet är sagt i det här. Jag ser fram emot den dag då den allsmäktige måste säga något annat än att kritikerna är dumma och har fel.

Ha nu en trevlig helg och njut av våren!

Kommentera här: