Forskningsfusk och journalistpropaganda

I spåren av USA valet har det blivit populärt att tala om falska nyheter - som om det vore något nytt. Självklart cirkulerar det mycket osant i den medievärld vi lever i där näst intill var och en får nyheter serverade i handen, minut för minut. Hur svårt kan det då vara att placera ut felaktigheter?
Antagligen har det alltid varit så här trots att nyheterna färdades långsammare förr i tiden. I tider av krig har har man alltid haft spioner och ryktesspridare i omlopp, från alla sidor - kors och tvärs. Minns vår egen spion, Wennerström, som spionerade för Sovjetunionen. Självklart har man det även i dag. Verktygen har kompletterats med det digitala.
 
Mitt i allt prat om källkritik och vikten av korrekt rapportering lever vi i en tid då media och myndigheter  själva ägnar sig åt att dölja eller förvrida sanningen. Vi lever i en tid då journalister verkar i en riktning som styrs av deras egen övertygelse, tyvärr oftast åt vänster, vilket ger en felaktig bild av olika skeenden (vad som nu är rätt och fel). Det mest påtagliga är naturligtvis invandrar- och klimatfrågan samt det som följer i dess spår.
 
I dagarna har man i Daily Mail avslöjat hur det, inom NOOA - USAs motsvarighet till SMHI, fusktas med temperaturdata inför den stora klimatkonferensen i Paris. Ni vet den där konferensen om ledde till ett "avtal" som påstås kunna "rädda" världen från "klimatkatastrof" och har givit Sverige en "klimatlag".
I en intervju, lagd på ett helt uppslag i söndagsbilagan, med forskaren John J Bates hur man fuskat med temperaturdata.
Det intressanta med den här historien är inte att äntligen fusket i klimathotarindustrin fastställts. Det intressanta är hur det tas upp i svensk media - eller inte tas upp i svensk media. Om man betänker hur stort minsta lilla bevis/bekräftelse på global uppvärmning kramas av våra medlöpande journalister samtidigt som den här, faktiskt ganska goda nyheten, inte föräras en rad i våra stora blaskor så inser man att problemet inte ligger i en faktisk hotande klimatkatastrof utan i en politiserad fråga av stora mått.
 
Nu ska vi inte slå oss för bröstet i tron att vårt eget SMHI är bättre än NOOA. De fuskar också, enligt den här artikeln av Magnus Cederlöv. Genom att noga plocka en referensperod som passar kan man enkelt dra ut trenden i en dator som därmed visar på en framtida uppvärmning. Politiken här hemma och annorstädes får kraft och energi av klimatfrågan. Genom den kan man flytta fokus från interna problem så som gjorts av mången makthavare genom att hitta en yttre fiende, höja skatter och profitera på den allmänna rädsla som uppstår.
SMHI och allsköns löskefolk som kallar sig för "forskare" belönas rundhänt då de tillhandahåller "bevis" som tilltalar våra makthavare. Medlöparna till journalister säger ingenting.
 
Det kan verka som om det här är en uppgörelse eller smutskastning av journalistkåren vilket det kanske i viss mån är. Jag lutar mig på en artikel skriven av Chris Fosne på ledarsidorna.se. Läs den så förstår du vad jag menar.
 
Det enda vi vet är att sanningen alltid kommer ikapp. Betryggande, där det bedrövliga är att det kostar mycket pengar på vägen. Se bara den fullständigt onödiga vindkraftsutbyggnaden som gjorts i klimatets namn eller tyskarnas Energiewende.

Kommentarer:

1 Lars Cornell:

Det är bara att tacka och hålla med.
Här är mitt bidrag i samma anda,
http://www.tjust.com/2017/source-criticism.pdf

Kommentera här: