2018 - och cirkusen har redan satt igång!

Den lilla kommunens före detta kommunalråd, nedan kallad "Fd:n", sedan 2014 kallad "oppositionsråd" har klampat in i glashuset och försöker desperat ta sig ur - med än mer glaskross som följd.

Först en liten bakgrund
Fd:ns formkurva har haft en dalande tendens sedan tillträdet 2002 då hen efterträdde ett mångårigt sossestyre. Det började på topp efter det att många förhoppningsfulla lagt sina röster på förnyelse.

Politiken skall leda administrationen i en riktning som gagnar dess finansiärer, skattebetalarna, som rätteligen förväntar sig att deras pengar skall förvaltas med största möjliga förstånd och sparsamhet.
Ett problem för en liten landsortskommun är att pengarna inte räcker till och att befolkningen minskar. I det läget vecklar politiken kollektivt sina pannor varbakom deras hjärnor kokar för att kläcka det där som "sätter kommunen på kartan", "stärker ekonomin" eller något annat mer eller mindre listigt som kan trilla ut ur deras överhettade hattparkeringar. Så även i den lilla kommunen.

När politiken väl fått för sig att "något måste göras" blir den ett lätt byte för mer eller mindre ljusskygga existenser med idéer om callcenter, turistbyar, husbyggen, vägbyggen mm - allt i syfte att kapa åt sig en flisa av ovan nämnda medborgares surt förvärvade skattepengar.

I den lilla kommunen har det varit många havererade projekt med än fler slösade skattekronor i kölvattnet. Det har varit ett stort turistprojekt baserat på det före detta dårhusområdet som blev mer eller mindre ledigt då man i ett slag beslutade sig för att släppa ut de intagna. Efter många turer lades projektet ner och ingen har i efterhand kunnat tala om vad det kostat.

Eftersom den lilla kommunen ligger där ute på skäret var det något ljushuvud som kom på att farleden skulle breddas och fördjupas. Varför är oklart men kanske drömde Fd:n om en strid ström av kryssningsfartyg vars passagerare likt lemlar skulle fylla staden med köpkraft. Det blev inte så. 50 milj senare och utan fartyg har vi i alla fall en bredare och djupare farled - fast ingen ser det underv de glittrande böljorna.

Högt upp över staden ståtar det "gamla" vattentornet. En kompis till Fd:n ville konvertera det till bostäder och utverkade en option innebärande att han skulle få köpa fastigheten för etthundra tusen kronor och sedan bygga. I skrivande stund och många år senare står tornet kvar - outvecklad.

En stor nagel i ögat på de framtidsknarkande politikerna var en förfallen restaurangbyggnad på stadens vackraste läge, vid havet på ett smalt näs. Efter många, många turer står där nu ett hidöst bygge uppfört av en av landets större byggare apostroferad av stadens mest kända profiler som reklampelare.
Som ni alla känner till har det här med strandskydd blivit en stor grej för landets byråkrater, så även i detta fall. När andra får kämpa med en badtunna vid en avlägsen sjö löstes det elegant genom att landshövdingen körde över alla sina tjänstemän varvid det uppstod, om möjligt, än mer gurgel kring bygget. För länsstyrelsen gick det sämre, hälften avgick, en del åkte ner i källaren, några jobbade kvar och landshövdingen fick sparken efter påstådda spritinköp på tjänstekortet och sexsamtal på tjänstetelefonen. Så det kan gå.

Det här, efter den lilla stadens omständigheter, gigantiska bygget skulle befolkas med kändisar och rikisar från när och fjärran vilket i sin tur krävde bättre kommunikationer.
Vad gör man då? Fixar en flygplats så klart!
Sagt och gjort beslutades det att den lilla flygstationen som användes för mindre privatflyg skulle förlängas. Man kunde ju inte direkt säga att det skulle bli rikisarnas flygplats utan det argumenterades för ambulansflyg och linjeflyg trots att flyplatserna i såväl Oskarshamn som Hultsfred lagts ner då det sistnämnda inte burit sig.

Så, trots att inte bakgrunden är komplett, hoppas jag att ni kan se en megalomanisk, fartblind och expansionsvillig politikerkår framför er.

Det gjorde i alla fall SVTs, många gånger tveksamma, programserie "Uppdrag Granskning". Antagligen tyckte de kopplingen kändis, storbygge, sparkad landshövding, bråkande befolkning och ett "dynamiskt" kommunalråd skulle kunna bli bra ingredienser för "Bra TV". I November förra året blev det allmänt känt att de krävt ut massa handlingar från Kommunen.

Då blev det fart på den majoritet som vunnit väljarnas förtroende efter det att Fd:n tappat 40% av väljarna i det senaste valet - sossarna tillsammans med MP och C.
Av någon anledning tycks de ha kommit till insikt av den missmanagement som bl.a. tagit sig i uttryck av att småpåvar inte lämnar ut material, svarar undfallande på frågor och idkar härskarteknik genom att släppa förklenande omdömen om sina finansiärer när de blivit lite väl frågvisa.
De tillsatte en "egen utredning" som i skrivande stund har ett oklart uppdrag.

Händelserna hade i alla fall effekt på Fd:n som uppenbarligen insåg att det var tid att att rädda det som räddas kunde . Damage control således, vilket gjordes med egna insändare. Intervjue i anslutning till insändarna avslöjar brister i författarens påståenden. Det gick så där alltså.

I dagens tidning (artiklarna ligger nedan då de finns bakom en betalvägg) avslöjas det att Fd:n bl.a. manipulerat material efterfrågat av "UG" genom att stryka över innehåll i mailkonversationer med vitt, kopiera handlingen och lägga in i materialet till UG. Någon "hjälpsam" tjänsteman hade bett Fd:n gå igenom materialet innan det lämnades ut, påstås det. Om så är fallet kan man undra hur den tjänstemannen tänkte - om hen tänkte.

Tilltaget avslöjades naturligtvis och nu är sittande Kommunalråd förbannad och tycker att Fd:n gått bakom ryggen på honom.
Jag skulle tro att UG gnuggar händerna och ser fram emot att bli klara med utlovat entimmesprogram om den lilla staden. Då UGs affärsidé inte är att teckna en bild av den lilla staden som trevlig sommarstad med visinslag så är det nog med skräckblandad förtjusning som medborgarna i den lilla staden på skäret med kringliggande kommun kommer att bänka sig i TV-sofforna.

Under tiden står Fd:n kvar i glashuset och skriker desperat på hjälp. Frågan är när han tar snabbaste vägen ut, utan att passera Gå, och avgår från alla politiska uppdrag.
 
 
 
 Ur Västervikstidningen 8/1 -18
(VT - ursäkta men är ni så dumma att ni har betalvägg får ni skylla er själva. Jag tar självklart bor detta om ni så önskar)
 

"Hjalmarsson har gått bakom ryggen på mig"
Västervik Kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl är kritisk mot Harald Hjalmarssons agerande kring marinan. Han menar att Hjalmarsson gått bakom ryggen på honom, och övriga kommunstyrelsen.

I fredagstidningen berättade Hjalmarsson om varför han tagit bort meningar i två mejl som skulle lämnas ut till Uppdrag Granskning. De rörde en konversation med Björn Ulvaeus där Hjalmarsson förmedlade en kontakt med tre Västerviksföretagare. Kontakterna resulterade senare i att Slottsholmen AB och de lokala företagarna tillsammans köpte Västerviks Marina.
– Som vice ordförande i kommunstyrelsen borde han ha informerat mig om att han var mellanhand. När jag var oppositionsråd hade jag inte tagit på mig en sådan roll utan att informera Hjalmarsson, säger Tomas Kronståhl.
Enligt Kronståhl presenterade två företagare en idé om hur fastigheten Tändstickan 7 skulle kunna bli hotell vid ett möte med Kronståhl och Hjalmarsson i mitten av november 2016.
– Jag tyckte att det var en god idé, och jag sade att det kanske vore något för Ulvaeus, säger Kronståhl.
I december träffade Kronståhl Björn Ulvaeus för att diskutera marinan. Parallellt med det så för alltså Hjalmarsson diskussioner med Ulvaeus i samma ämne.

Det är först i samband med Uppdrag Gransknings arbete som Tomas Kronståhl får veta att Harald Hjalmarsson agerat mellanhand vid affären.
– Reportrarna visade mig mejlen där det saknades meningar. Jag blev faktiskt djupt kränkt.
Varför?
– Harald Hjalmarsson har gått bakom ryggen på mig i kontakterna med Björn Ulvaeus. Då undrar man om det finns fler tillfällen. Till exempel när Björn Ulvaeus hoppade av.
I ett av de aktuella mejlen hade Harald Hjalmarsson längst ner skrivit att han inte företrädde kommunen. I efterhand låter formuleringen märklig, och det var en av de meningar som Hjalmarsson försökte dölja för Uppdrag Granskning. Till VT förklarade han det med att Björn Ulvaeus var sur på Västerviks kommun vid den tidpunkten.
– Det var nytt för mig. Björn Ulvaeus avhopp ägde rum i mars, april. Det här var i november. Då hade vi kontakt med honom igen, hävdar Kronståhl.
Harald Hjalmarsson avvisar kritiken. Han säger att han inte känner igen att det skulle finnas någon kutym att informera varandra om den här typen av näringslivskontakter.
– Jag tror inte att Tomas Kronståhl berättar allt för mig. De kontakter som Kronståhl säger att han hade med Björn Ulvaeus vid den tiden är nya för mig.
Ni träffar två företagare som presenterar en idé som ni båda verkar gilla. Hade det inte varit rimligt att ni pratat ihop er om hur kommunen ska agera?
– Det är möjligt. Jag agerade för att jag blev ombedd av företagarna att förmedla en kontakt. Jag ser inte det kontroversiella. Uppenbarligen hade Tomas Kronståhl och jag samma åsikt i frågan.

Kommentera här: