Nån djävla ordning får det väl vara....

... i ett parti, sade C-H Hermansson på sin tid då det var rörigt bland kommunisterna. Som vanligt kan tilläggas.
 
Nu verkar det vara rörigt/kaos i alla partier, vilket vi upplever dagligen med sandlådeleken "Bilda regering". De har inte lyckats trots att mer än två månader förflutit sedan valet. Vi går mot ett extraval enligt många förstå-sig-påare. Jag vet inte mer än att framtiden får utvisa - rått och oförbehållsamt.
 
Här hemma, i den lilla kommunen på skäret, är läget ungefär det samma.
Sossarna hade tänkt sig en räkmacka när det drog sig mot val av Kommunfullmäktiges presidium. Ett samarbete med Centern och spillrorna av Miljöpartiet hade krattat menegen - trodde dom.
Det sket sig, som vi brukar säga här på IGT. I en ohelig allians mellan vänster och höger röstades en Liberal fram som ordförande. Till slut var det inte en Sosse  i presidiet! Lite lustigt och uppfriskande på något sätt. Du kan se det här - rätt kul om man är lagd åt det hållet.
Självklart blev det gråt och förutsägelser om katastrof. Empirin säger oss att vilken idiot som helst kan köra politiken där det i undantagsfall, understundom katastrofalt, blir dåligt. Det kommer nog att funka här också.
 
Nu börjar det dra sig mot tillsättande av platser i styrelser och nämnder. Oron sprider sig bland de som försöker manövrera sig i dansen runt guldkalven. Det gäller att hålla sig väl med rätt personer och rätt personer måste hålla sig väl med de som skall tillsättas. Det görs med det faktum att han/hon har ett mer eller mindre betydelsefullt uppdrag i bakfickan.
Tyvärr är det sällan kompetens som är det viktigaste urvalskriteriet, utan lojalitet, där den som slutligen får ett uppdrag lyder och håller tyst. Det är pengar och lite sysselsättning det handlar om. I en del fall kanske inte så mycket pengar men tillräckligt för att pigga upp vardagen och, om inte annat, några möten som kan fylla en annars torftig almanacka.
 
Snaran börjar också dras åt kring halsen på tronpretendenten, det före detta kommunalrådet som vi skrivit en del om här på IGT. Under sistlidna vinter var som bekant Uppdrag Granskning i Västervik och gjorde TV. Ett program handlade om turerna kring Slottsholmen och det andra om Flygplatsen. Inget av programmen var särskilt smickrande för de inblandade, vare sig det var sittande Kommunalråd, före detta Kommunalråd eller Björn Ulvaeus. Det ligger förvisso i UGs affärsidé, men icke desto mindre.
 
Som en bieffekt av granskningen uppdagades det att före detta Kommunalrådet hade manipulerat offentlig handling genom att TippEx:a dokument innan de lämnades ut till UG. Obra hade de sagt i Norrland och så framställdes det även i UGs program där vederbörande först står och ljuger journalisten (och därmed Svenska folket) rakt upp i ansiktet, sen ringer upp och "creddar" honom för att det upptäcktes genom att skämtsamt påstå att han "bara skulle testa", för att slutligen tillitetgöras av journalisten när han frågar hur detta var möjligt.
Innan programmet sändes genomfördes en medial "damage-control-kamapanj" där tilltaget erkändes och innebörden förminskades.
 
Visst, man kan förminska det och säga att det inte var meningen, hjärnsläpp, att det inte var för egen vinning eller att det var ett obetydligt dokument.
Varför då göra det?
Det kan ju inte bara varit en lek med TippEx flaskan. Vem har för övrigt en fungerande TippEx flaska i byrålådan? Har man det brukar den antingen vara tom eller förtorkad. Det var uppenbart viktigt för honom - allt annat är bara dimridåer och undanflykter.
 
Det är olagligt att manipulera offentliga handlingar och det är ytterst olämpligt att en folkvald, högt uppsatt, politiker gör det. Man bör faktiskt ställa sig frågan hur det över huvud taget är möjligt - hur det står till där uppe när/om det händer igen.
Det är inte upp till den som misstänks att bedöma om det är ett brott eller ej - det gör domstolen.
I personvalskampanjen (han har onekligen varit en populär och framgångsrik lokalpolitiker) ville han få potentiella väljare att tro på honom som en "genomlyst" politiker där alla misstankar är utredda, klara och att en av kommunen beställd juristrapport "friat" honom.
Så var det inte - vilket du själv kan läsa här.
Åklagaren inledde en förundersökning efter det att programmen sänts i vintras. Nu har hon låtit meddela att hon är väldigt nära att väcka åtal.
 
Nu blir det en ny dans med gråt och tandagnissel där det än kommer att framföras åsikter som denna, än åsikter om huruvida det var brottsligt och säkert en hel del personangrepp.
Som vanligt alltså - i sandlådan.
 
Fria eller fälla kan endast en domstol göra och man är oskyldig till dess att man fälls. Så är det bara.
Är man en offentlig person ställs det högre krav på oförvitlighet, säga vad man vill om det men så är det bara.
 
Alla partier har vad man kallar, kandidatförsäkran, vilket är en sorts avtal där kandidaten skriver under på att vara en förebild, jobba för partiets/landets bästa och massa annat blaj för att fylla papperet. Försäkran innehåller också skrivningar om hur kandidaten skall agera om han/hon halkar snett i uppdraget eller privat (kandidatförsäkran inför 2014 års val, som gäller här).
Den som ställs under åtal, gör något där någon annan kommer till skada eller liknande bör träda ett steg åt sidan. Vi har alla varit med om politiker som tar "Time Out" likt Salinskan för orättskaffens inhandlade Toblerone på tjänstekortet.
Det verkar tyvärr vara så att alla inte är lika inför detta dokument. Utan att veta det skulle jag kunna föreställa mig att Sossarna har motsvarande överenskommelser med sin kandidater. IGT kan konstatera att Generaldierktörskan i Transportstyrelseskandalen rök all världens väg medans den vedervärdige inrikeministern bara stoppades undan i en garderob, varifrån han dök upp likt gubben ur lådan efter höstens val.
Jag hoppas verkligen att det parti jag röstat på/arbetat i de senaste 30 åren inte uppvisar dessa tendenser för det vore ett djupt slag för partiet, politikerföraktet och tyvärr också personen som trots allt gjort mycket bra genom åren.
 
Så det är nog bara att ta skeden i vacker hand, vända blad och hitta på något nytt.

Kommentera här: