En tidig rötmånadshistoria?

Nja, det är ju inget nytt direkt. Men rötet är det.
 
Historien har sin upprinnelse en sen februarikväll i Stockholm då hela Sverige drabbades av ett dåd vi ännu inte hämtat oss ifrån. Vår statsminister hade blivit mördad på väg hem från ett biobesök tillsammans med sin fru.
Eller?
 
Ganska omgående började en lustiger dans där den ena märkligheten efter den andra radades på varandra.
Själv reagerade jag lite märkligt då min första tanke var att han hade riggat sitt eget mord, vilket basreades på följande:
- Sossarna skulle inte kunna vinna ett val till med statsministern vid rodret (man visste mycket  som
  30-åring redan då).
- Statsministern var inte killen som frivilligt lämnar en scen med svansen mellan benen.
Nåväl, jag insåg nog tämligen omgående att tanken var befängd
 
Då jag ägnat största delen av mitt liv åt skyttesport kan jag inte låta bli att hemfalla åt tekniska frågor. Vad sköt de med? Hur sköt de? Är det möjligt att träffa (som i JFK fallet t.ex). I statsministermordet radade det upp sig några konstigheter kring vapnet tämligen omgående.
 
Kulorna, hylsorna
Som en följd av förbipasserande eller någon märklig yogi hittades två kulor på brottsplatsen. En plats som rimligtvis borde ha spärrats av omgående med kravallstaket och vaktande poliser, vilket för övrigt borde varit fallet för hela Stockholm.
Polismästare Holmér stod inför pressen och viftade med den typ av vapen som påstås ha använts. Ivrigt förtäljde han att det minsann letas med värmekamera, från JAS-plan (eller motsvarande om inte JAS fanns då), efter vapnet. I Stockholm, värmekamera?
De kulor som hittades, och förevisades för press och därmed allmänhet, var 9 mm kulor av den typ som kan användas i en Smith&Wesson revolver.
Ett problem är att de hittades inom 10 respektive 30 meter från skottplatsen av privatpersoner.
Ett annat problem är att en kula, med utgångshastighet om 300-400 m/sek, som går igenom en människokropp och stannar så nära avfyringsplatsen inte kan vara så oskadad som de förevisade kulorna var. Det har med energi att göra. Var tar energin vägen som stoppar kulorna om de varken är deformerde eller har orsakat allvarlig skada på gatubeläggning eller vägg?.
Det sägs även att tomhylsor hittades på platsen. Den påstått använda pistolen är en revolver, en sån som pistolisterna i gamla västernfilmer viftade med på den dammiga gatan med trätrottoarer. Där sitter patronerna i en cylinder som roterar efter avfyrat skott varvid ett nytt skott ligger klart för att avfyras. En revolver kastar alltså inte ut hylsorna utan det måste göras manuellt genom att bryta vapnet och vända det så att hylsorna trillar ut. Varför skulle en mördare göra så?
 
Mycket mer skulle komma
30 år senare, 2 miljarder fattigare har svenska folket ännu inte fått klarlagt vad som hände - på riktigt.
Polisen jobbade på, spaningsledaren som utsågs, eller snarare utsåg sig själv, var inte en rävig mordutredare som det borde varit.
För att det skulle bli en "bra begravning" var man tvungen att ha mördaren. Då haffade man en 33 årig man, allmänt kallad "33-åringen", på grunder som inte riktigt klarlagts. Han släpptes efter begravningen och skickades till USA, där han mördades.
Det stora nummret i lösningen av mordgåtan var Christer Pettersson som efter många turer med vittnesmål, vittnespsykologi, förhör, rättegångar, miltals med löpsedlar och mer eller minde seriösa tidningsskriverier, fälldes för att slutligen frias. En del är säkra på att han var mördaren, av egen eller lejd kraft. Andra hävdar att det inte var han. Ingen vet.
 
Många kände sig kallade...
... att lösa mordet på egen hand. De gav epitetet privatspanare verkliga ansikten i tiden. Det är många som vigt mycket tid för att lösa gåtan och anser sig veta hur det gick till. Det finns mängder med böcker skrivna och fler lär det bli.
Helt plötsligt dök det upp en person som ingen i den stora allmänheten kände till. Ebbe Carlsson, en entrist som blottade mången ruttenhet i statsapparaten, blev namnet på allas läppar. Efter ett tag i rampljuset lämnades en fadd eftersmak i konstitutionsutskottet, en  avgången minister och ännu fler frågetecken efter sig. Själv dömdes han till böter för varusmuggling efter att ha haft olaglig avlyssningsutrustning.
 
Många vinklingar
Officiellt var ett spår PKK en kurdisk gerillaorganisation som skulle ha utfört mordet. Jag känner inte att de var särskilt övertygande i att en grupp från Turkiet/Irak skulle ha något nytta av att att ta en svensk statsminister av daga. Kanske var det bara "häftigt" att vederbörande kunde dra till sig så stort intresse, så lång ifrån. Jag kan heller inte påminna mig att någon haffats.
Ett ständigt återkommande tema har varit att det skulle vara polisen och/eller Säpo som stod bakom mordet. Här är ett manus till ett föredrag som behandlar den frågan. Tyvärr lite jobbigt att läsa.
 
Vi kan konstatera att det finns fler frågetecken än utropstecken i den här historien. Den är misskött, utdragen och oerhört kostsam.
Varför?
Vill man, vem nu man kan vara, att sanningen kommer fram?
I vems intresse skulle man i så fall inte vilja det?
 
Det som fick mig att gräva i minnets och internets skräpkammrar var det här föredraget av Claes Hedberg. Claes har lagt ner cirka 20.000 timmar som resulterat i boken En oväntad vändning. Han anser sig ha fått ihop en plausibel förklaring till varför det blivit som det blivit. Jag kan naturligtvis lika lite som någon annan bedöma sanningshalten eller rimligheten i det han säger. Det är i alla fall spännande och lika lite som att säga att man vet kan man säga att man inte vet.
 
Allt är hemligstämplat i 70 år, obduktionsprotokollet lär vara stulet och obducenten, som inte fick vara med på rekonstruktionen, dog under mystiska omständigheter tillsammans med sin hustru samma dag som rekonstruktionen. Ingen av oss som var någorlunda vid medvetande på dagen för mordet kommer sannolikt att leva, vilket var skälet till det 70-åriga hemlighållandet.
 

Kommentarer:

1 Lac:

Tack Wolter. Du har tydligen ägnat mycket tid och har gott minne.
Givetvis anser jag inte att man skall skjuta folk på öppen gata. Men Palme var en belastning för Sverige och det var en fördel för landet att han försvann. Många hade och har den åsikten. Om det var skälet till att han mördades vet jag inte.

Du skriver, "dog under mystiska omständigheter tillsammans med sin hustru samma dag som rekonstruktionen". Det kände jag inte till och det är märkligt. Har du länkar till mer information?

Du har stöd i det du skriver av Tage Tuvheden i,
https://www.youtube.com/watch?v=gOdyFR3hpnA&feature=youtu.be

Svar: Jag har inte mer stöd än ett länkat föredrag där föredragshållaren anser sig ha stöd för att det var Pettersson som sköt och att det ytterst var oä-Säpo som låg bakom.Dessutom lär obduktionsprotokollet vara stulet, enligt honom.
Ja du, vi lär aldrig få klarhet. Försåvitt inte dokumentationen efter 70-års sekretess ger ett svar. Då är inte vi med.
Kanske är det då bara historisk kuriosa.
Wolter Stackelberg

Kommentera här: