Mer växthusgaser i Västervik

Jag såg nedanstående notis i dagens VT:
"Utsläppen av växthusgaser i Västervik motsvarade 6,3 ton per person under 2009. Det visar ny statistik som presenteras av Naturskyddsföreningen och Stiftelsen Vår Tids Utmaningar. Under 2010 ökade utsläppen i Sverige kraftigt på nationell nivå, vilket gör att utsläppen av växthusgaser ökade även i Västervik.

- Om vi ska undvika omfattande klimatkatastrofer krävs kraftfulla styrmedel för en total omställning av samhället. Både hushåll, företag och kommuner kan spara pengar på att energienergieffektivisera och minska användningen av fossil energi. För kommunens del kan besparingarna användas för vård, skola och omsorg eller för att sänka kommunalskatten, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Under 2010 ökade Sveriges utsläpp av växthusgaser från 6,4 till 7,0 ton per invånare och år".

 

Den fick mig att fundera lite över tingen ordning. Avsändare är Naturskyddsföreningen och Stiftelsen Vår Tids Utmaningar. Mottagare är allmänheten och syftet är att de/vi åtminstone skall lägga rubriken på minnet.

 

Avsändarna

Statistiken kommer antagligen från Naturvårdsverket. I grund och botten saknas det tillförlitliga metoder att samla in data, vilket jag skrivit om förut. Det hela blir en gissningslek. Denna soppa tas således om hand av Naturskyddsföreningen och Stiftelsen Vår Tids Utmaningar.

 

Budskapet

Eftersom det ökat i Sverige som helhet utgår man ifrån att så även skett i Västervik. Hur vet dom det?

Skall vi undvika klimatkatastrof måste samhället ställas om. Jaha, hur vet dom det? Professor Lennart Bengtsson (meteorologi) menar i dagens SvD att en minskning av utsläppen inte löser problemet, vad nu problemet är.

För att pigga upp oss lite inför den påstått nödvändiga omställningen kastar dom ur sig att vinsterna som uppstår med energieffektivisering kan användas till vård- skola och omsorg. Den gamla slagdängan känns bekant på något vis, om man säger så.

 

Syftet

Självklart är syftet att skrämmas. Alla tidningar runt om i landet har fått texten varvid man helt okritiskt fyllt sin tomma tidning med ytterligare meningslöst pladder.

 

Slutsats

Naturskyddsföreningen och Vår Tids Utmaningar har inte undersökt hur det är med utsläppen i Västervik. Dom skiter i hur det är med utsläppen i Västervik. Dom bryr sig bara om att än en gång få sina namn publicerade i samband med en artikel om "klimatförändringen", som man numera kallar det som förr benämndes den globala uppvärmningen.

Kommentarer:

1 KKJ:

Följ pengarna!!!

Och allt kommer att bli uppenbarat!

2 Wolter:

Jo, det är nog så sant. Pengarna styr. Ideologi och politiska visioner är nog bortblåsta ur mänskligheten sedan länge. Kanske har det aldrig funnits, åtminstone inte i det stora.



Det nya nu är att det även drabbar i det lilla, som den här pladderartikeln. Vi människor långt ute i demokratin har ingen röst längre när partierna får betalt efter hur de lyckats samla röster.



Gamla fina Naturskyddsföreningen har funnit det mer lönsamt att vara lobbyorganisation tillsammans med en avdankad finansman.



Följ pengarna, som sagt.

Kommentera här: