Allt är inte rätt - bara för att det ser bra ut

Politiken är förunderlig. I det stora är det många krafter som drar åt varsinna håll för att få gehör för sina idéer som i sin tur leder till makt och pengar. Konstigare är det nog inte - tyvärr.

Om makten vore så ädel som vissa vågar sig på att påstå vore världen full av politiker som lever precis så som de gjorde innan de gav sig in i politiken, dvs. i en relativt enkel boning, körandes ett likaledes enkelt fordon och iklädda inte allt för påkostade gångkläder. Dom finns inte!

En av alla dessa som slåss om makten är WWF. Dom gör det med ett dolt ädelt budskap där dom bl.a vill få oss att sponsra isbjörnar som inte är utrotningshotade. Dom vill också få oss att under en timme släcka ljuset i kväll för att:
• Vi skall ge en viktig signal till våra politiker
• Vi skall ändra våra vanor
• Vi skall ha 100% "förnyelsebar" elproduktion 2050
 
Dom påstår att 50% av Svenskarna står bakom Earth Hour. Fan tro´t, enligt denna enkla undersökning så är det inte sant - 73% av de röstande skall inte släcka ljuset.
 
Vår miljö är oerhört viktig och den skall tas till vara på - det tycker väl alla. Problemet är att vi inte är överens vad "miljö" är för något. I miljöns namn har vi under många år skapat nyckelbiotoper, naturreservat, Natura 2000 områden och allt vad det kan kallas. Allt i syfte att spara miljö för framtiden. Framtiden i dessa sammanhang sträcker sig möjligtvis över två mandatperioder, i värsta fall bara en. För oss som lever i "miljön" sträcker sig vår horisont över två generationer eller mer, 60, 70, 80 år framöver.
Så fort det dyker upp något som gör anspråk på "miljön" utöver sedvanligt brukande är det "miljön" som får stryka på foten vare sig det är M, C, MP, SD eller XX som bestämmer. Goda exempel på detta är vindkraft och mineralbrytning. Var tid har sina argument så det kommer mer dåliga exempel, var så säkra.
 
Vem skall bestämma hur vi skall leva? Det viktiga för oss i Sverige, som har en oerhört "grön" elproduktion som räcker till alla och är näst intill CO2 fri, är att vi har tillgång till stabil och billig el. Har vi det kan vi leva varmt och gott och industrin skapa produkter för vår landets, företagens och vår egen utveckling. Elen blir då en komponent i förädlingen och förädling skapar välstånd, men det visste du redan.
Dyr el, som är en följd av stora subventioner till onödig vindkraft, höga CO2 skatter mm skapar inte välstånd, vilket du också vet.
 
Vad är "förnyelsebar" el? Det tycks inte finnas någon objektiv definition. Flis kan väl betecknas som förnyelsebart om man tycker att det är OK att det tar sisådär 50 år att förnya. I det sammanhanget skall vi inte glömma att vi lade grunden för vårt välstånd med "förnyelsebar" energi då vi använde vår skog i gruvindustrin och gjorde södra delarna av landet näst intill fria från skog innan vi hittade nya kraftkällor.
Vindkraft kan väl vara förnyelsebart om man tycker att det är OK att man skövlar naturen, använder ovanliga jordartsmetaller i maskineriet, icke nedbrytbart material i vingarna, 1.000 ton betong i fundamenten och en överinvestering om 500% för att få fram den el som behövs. Dessutom skall du tycka att det är OK med elfritt då och då. Intermittensen och ineffektviteten var en av orsakerna till att vi slutade med vindkraft förra gången.
 
Det är en utopi med 100% förnyelsebar elproduktion om inte nya metoder såsom t.ex. vätgas/bränsleceller, kall fusion eller nya generationer kärnkraft, där vi kan använda befintligt "avfall", växer på sig.
Glöm aldrig att den teknik som ersätter en gammal måste vara bättre för att lyckas, en självklar tanke som tycks vara svår att ta till sig.
 
Så, om ni ställer er bakom WWFs ekosofiska tankar då skall ni stötta den makthungriga och penningslukande organisationen. Själv tänker jag tända upp ordentligt i kväll!
 
Den alltid tänkande Riksdagsmannen Eriksson i Ubbhult har skrivit om detta på sin blogg. En bit ner, 23/3. Jag kan tyvärr inte länka direkt till inlägget, men du hittar nog.
 
Trots kyla och en kall vår blir dagen helt fantastisk på många håll. Ut i naturen/miljön med er och njut!

Kommentarer:

1 Kristian J:

Vad är "förnyelsebar" el?
Jag vet: Hållbar el.
Vad är det: Grön el!
Och det är: Förnyelsebar el!!
Se vilket fint cirkelresonemang!

Svar: Är "grön el" hållbar - nej ni har försökt tidigare och då blev Sverige rent på skog.
Är vattenkraft förnyelsebar - i allra högsta grad eftersom naturen själv fyller förråden varefter. Men är den "grön"? Inte för alla, inte för dom som dränks i dammarna. För dom är den blå.
Wolter Stackelberg

Kommentera här: